Woning

Waar moet je op letten tijdens het bezichtigen van een huis?

21 november 2022
huis

Ben jij op zoek naar een nieuwe woning? Dan staan je waarschijnlijk meerdere huisbezichtigingen tegemoet. Een huisbezichtiging is een leuke manier om te kijken of een huis bij jou past. Maar er zit ook een serieuzere kant aan. Je moet tijdens de bezichtiging namelijk ook goed opletten of er geen verborgen mankementen of minpunten aan de woning zijn. Anders schakel je dat verhuisbedrijf voor niets in. Anders loop je hier pas tegenaan als het al te laat is. Daarom vertellen wij je wat belangrijke punten zijn om op te letten tijden een bezichtiging.

Voor de bezichtiging

De bezichtiging begint niet pas aan de deur van het huis. Je moet van te voren al goed voorbereid zijn op de bezichtiging van een huis. Ten eerste kan je een checklist opstellen met alle punten die jij belangrijk vindt in een huis. Ten tweede kan je al een lijst met vragen maken die je sowieso gaat stellen aan de makelaar. Ten derde kan je regelen dat iemand met je meegaat tijdens de bezichtiging. Twee paar ogen zien altijd meer dan een.

Ga zelf op onderzoek uit

Het is belangrijk dat je jezelf niet door de makelaar door het huis laat touren zonder dat je zelfstandig alles goed bekijkt. Want anders kan je misleid worden om bepaalde mankementen niet te zien. Zo moet je bijvoorbeeld echt zelf op de zolder gaan kijken, en in de kruipruimte. Denk niet van, het zal wel goed zitten. Want je weet nooit wat je in dit soort slecht onderhouden ruimtes tegen kan komen. En durf ook gewoon aan de makelaar te vragen of hij het luik voor je wilt open doen.

Kijk naar de details

Daarnaast moet je ook goed gaan kijken naar de details van een woning. Zodat je ook weet of je daar in de toekomst onderhoud aan moet gaan plegen of niet. Let onder andere op de afwerking van de deuren en ramen, en kijk of je ergens kieren of scheuren ziet. Vraag ook naar bepaalde dingen zoals hoe het zit met de isolatie en de fundering van het huis.

Check de apparatuur

Bepaalde apparaten zullen blijven staan in het huis, wanneer de volgende eigenaar het koopt. Bijvoorbeeld apparatuur in de keuken en de CV ketel. Dus ook deze apparatuur moet je goed inspecteren. Mankeert er niks aan? En vraag aan de makelaar of eigenaar hou oud de apparatuur is. Zorg ook dat je de sloten laat controleren en vervangen door een slotenmaker.

Maak kennis met de omgeving

Niet alleen het huis zelf is belangrijk. Ook de omgeving waarin het huis staat is belangrijk. ten eerste kan je nagaan of je goed overweg kan met de buren, door even een praatje met hen te maken. Ten tweede kan je een rondje lopen door de buurt om een goede indruk van de buurt te krijgen. Ten derde is het van belang dat je checkt of er genoeg voorzieningen zijn in de omgeving. Zoek op waar de winkels zijn, waar de bushalte is, waar scholen zijn, waar restaurants zitten. Zo weet je goed in welke omgeving je terecht kan komen.

Wij hopen dat je door het lezen van dit artikel jezelf goed voor kan bereiden op de bezichtiging van je mogelijke toekomstige huis.

Je vindt misschien ook leuk