Woning

Met ventileren een gezond binnenklimaat creëren

15 maart 2021

Je huis is een plek waar jij je fijn moet voelen. Het betreft jouw veilige thuishaven alwaar je optimaal wilt kunnen genieten van een prettige woonomgeving. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan jouw wooncomfort. Iets wat niet zichtbaar is, maar hier wel een grote bijdrage aan levert, is een gezond binnenklimaat. De luchtkwaliteit in de woning heeft namelijk effect op jouw gezondheid. Ventileer je woning daarom goed met behulp van een effectief systeem voor een gezond binnenklimaat.

Wat is mechanisch ventileren? 

Het creëren van een gezond binnenklimaat doe je met behulp van een hiervoor bestemd systeem. Er bestaan verschillende systemen die speciaal ontwikkeld zijn voor de optimalisering van de luchtkwaliteit in huis. Mechanische ventilatie is een goed voorbeeld van zo’n systeem. Bij deze manier van ventileren is er sprake van een natuurlijke toevoer van schone lucht en een mechanische afvoer van vervuilde lucht. De mechanische ventilatie box zuigt deze vervuilde lucht af en vervoert deze vervolgens via een speciale buis naar buiten. Doordat dit systeem continu bezig is met het verversen van de lucht in jouw woning kun je te allen tijde genieten van een gezond binnenklimaat. 

Pijpventilator versus dakventilator  

Mechanisch ventileren kan op verschillende manieren plaatsvinden. Sterker nog, door het diverse woningaanbod in Nederland is de toepassing van diverse systemen noodzakelijk. Iedere woning is immers anders en vraagt daarmee ook om een ander ventilatiesysteem. Wanneer het aankomt op mechanisch ventileren, wordt er doorgaans gekozen voor een pijpventilator of voor een dakventilator. Een pijpventilator zie je vooral terug bij eengezinswoningen. Dit type ventilator wordt geplaatst op het dak van de woning waarbij ook de pijp buiten de woning uitsteekt. Dit heeft als voordeel dat het geluid van de ventilator niet in de woning hoorbaar is. Voor een dakventilator wordt gekozen als men meerdere woningen tegelijk op een mechanische manier wilt ventileren. Dit type ventilator is dus een uitkomst voor flatgebouwen.

Zo verleng je de levensduur van het systeem 

Met alle producten die veelvuldig gebruikt worden, geldt dat deze aan slijtage onderhevig zijn. Dit geldt ook voor systemen die zorg dragen voor de luchtkwaliteit in huis. De levensduur van een mechanische ventilatie box bedraagt gemiddeld vijftien jaar. Maar uiteraard hangt de uiteindelijke levensduur van het systeem samen met het onderhoud dat je eraan verricht. De mechanische ventilatie box heeft eens per twee jaar onderhoud nodig. Daarnaast is het voor het behoud van het systeem belangrijk dat je regelmatig de ventilatieroosters goed schoonmaakt. Met het juiste onderhoud verleng je de levensduur van het systeem. Dus geef het systeem de verzorging die het vraagt en geniet langdurig van de verse lucht in huis. 

Je vindt misschien ook leuk