Bewust leven

Waarom je thuis voor ‘elektrisch’ moet gaan

14 november 2022

Als jij naast het overstappen op duurzame energie thuis, ook overweegt om van een benzine- of dieselauto naar een elektrische auto (EV) over te stappen, dan is dit een slimme gedachte. Want een toekomst met een EV omarmen,  brengt veel voordelen met zich mee. Dit zijn de belangrijkste redenen om te overwegen om binnenkort ook de sprong naar elektrisch te wagen. 

Lage gebruikskosten

Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt om een ​​EV aan te schaffen, dan zijn de dagelijkse gebruikskosten aanzienlijk lager dan wanneer je in een benzine of diesel model rondrijdt. Het is daarbij gebruikelijk dat een elektrische auto ‘s nachts met de beste laadpaal voor thuis opgeladen wordt. Er wordt geschat dat het volledig opladen van een elektrisch voertuig thuis slechts een paar euro kost. Wat veel goedkoper is dan een ​​auto met brandstof te vullen om hetzelfde aantal kilometers af te leggen.

 

Er zijn ook minder bewegende delen in een EV. Dus kan er minder fout gaan in een elektrische auto dan in een benzine- of dieselauto. Een overstap naar elektrisch zal jou daardoor naar schatting 20 tot 30% op service- en onderhoudskosten besparen. Dit in vergelijking met een traditioneel voertuig.

Soepele rijervaring

Het enige geluid dat een elektromotor maakt, is een zwak zoemend geluid. Dit betekent dat het comfort in de cabine bijzonder groot is. Het geluid van een EV is zelfs zo minimaal dat sommige fabrikanten er geluidsgeneratoren aan toevoegen. Om er zo voor te zorgen dat voetgangers en andere weggebruikers zich van hun aanwezigheid tijdens het rijden bewust zijn.

 

Veel EV’s zijn ontworpen om uiterst comfortabel voor het rijden in de stad te zijn. De accu’s van de auto zijn meestal laag in het voertuig gemonteerd. En de elektromotor neemt minder ruimte in beslag dan een brandstofmotor. Daardoor zal het veelal meer ruimte aan haar inzittenden bieden.

 

Het rijden met een volledig elektrische auto is bovendien gemakkelijker omdat ze geen versnellingsbakken hebben. Selecteer gewoon ‘Drive’, druk op het gaspedaal en ga rijden. Ze zijn ook van de allernieuwste technologie voor bestuurdersassistentie voorzien, waardoor ze tot de veiligste auto’s op de weg behoren.

Bijzonder milieuvriendelijk

Elektrische voertuigen zijn zeer milieuvriendelijk, omdat er geen uitlaatemissies van schadelijke gassen zijn die in de atmosfeer terechtkomen. Het feit dat EV’s geen uitstoot produceren, helpt prettig mee om de hoeveelheid CO2 en andere schadelijke broeikasgassen te verminderen. Het omarmen van elektrische voertuigen is essentieel als we onze EU emissiedoelstellingen willen halen en een betere toekomst voor iedereen willen creëren. 

 

Ook is het beter voor ieders gezondheid. De toenemende niveaus van stikstofoxiden uit uitlaatgassen van brandstof voertuigen vormen een groot gezondheidsrisico. 

Dit zijn de belangrijkste redenen om thuis op een elektrisch voertuig over te stappen. Door deze verstandige keuze te maken en door bijvoorbeeld zonne-energie te gebruiken om jouw EV en andere elektrische apparaten van stroom te voorzien, zal je naast een hoop geld ook het milieu besparen!

Je vindt misschien ook leuk