Bewust leven

3 handige tips duurzaam wonen

30 oktober 2018

Tip 1: Bespaar op je cv-ketel

Veel cv-ketels zijn erg verouderd in Nederland. Heb jij een cv-ketel die ouder is al 15 jaar? Dan heb je maximaal een rendement van 83%. Dit betekent dat 17% van het opgewekte warmte verloren gaat. Door een nieuwe cv-ketel aan te schaffen bespaar je zo al een hoop stookkosten. Gemiddeld bespaar je per jaar €150,- tot €200,- bij het aanschaffen van een nieuwe cv-ketel. Het is zeker aan te raden.

Hang de cv-ketel centraal op in je huis. Dit wil zeggen dat de cv-ketel zo dichts mogelijk bij de meest gebruikte radiatoren en warm waterkranen hangt. Hoe korter de leidingen zullen zijn, hoe minder warmte er verloren gaat.

Tip 2: isolerende raamfolie

Bij enkel glas gaat er erg veel warmte verloren. Het is dan ook belangrijk om er wat tegen te doen. Anders zal je gasrekening rekening erg stijgen. Dit is weer slechter voor het milieu. Met isolerende raamfolie kun je de isolatiewaarde van enkel glas verbeteren. Zelfs bij dubbelglas verbeter je de isolatiewaarde. Hierdoor blijft de warmte in je huis. Bij veel huizen die enkel glas hebben, zijn de ramen moeilijk te vervangen of  is er geen geld om dit aan te pakken. Met isolerende raamfolie heb je een makkelijke oplossing. Het houdt de warmte in je huis. Ook is isolerende raamfolie niet duur.

Tip 3: wek je eigen energie

Door het aanschaffen van zonnepanelen zullen je energiekosten verlaagd worden. Het biedt jaarlijks de kans om honderden euro’s te besparen op de energierekening. Daarnaast ga je met de trend mee met duurzaam leven. Je wekt namelijk je eigen energie op. Wie wilt dat nou niet? De CO2-uitstoot wordt aanzienlijk verminderd. Bij gas of kolen is de CO2-uitstoot 10 tot 30 keer zo hoog dan bij het gebruik van zonne-energie. Vind je het aanschaffen van een zonnepanelen te duur. Een goeie oplossing is het huren van zonnepanelen. Zonder een grote investering toch direct besparen op je energierekening.

Je vindt misschien ook leuk