Een comfortabele woning of appartement met lagere maandelijkse energiekosten. Het is mogelijk door je woning meer duurzaam te maken. Een groene stadswoning is milieuvriendelijk zonder in te leveren op wooncomfort. Reken af met koude tocht, koude vloeren en slechte ventilatie. Vaak kun je met een kleine investering al behoorlijk besparen op de kosten van elektriciteit en gas.
Verbouwen naar groene stadswoning
Het meer duurzaam maken van een woning is een breed begrip. Maar waar begin je met het duurzamer maken van je woning? Dubbele beglazing, spouwmuurisolatie, vloerisolatie of het vervangen van de bestaande cv-ketel. Zeker als je zelf niet handig bent is het verstandig om een klusjesman in te huren. Deze kan je vertellen in welke mate je je woning aan kan passen. Je hoeft niet direct de hele woning groen te maken. Pak de modernisering stap voor stap aan. Je verbetert hiermee niet alleen het verbruik maar je werkt gelijk aan een beter energielabel. Het energielabel is van belang als je je woning eventueel wilt verkopen.
Tips duurzamer maken woning
Laat jezelf door een ervaren klusjesman informeren hoe de verbouwing het beste uitgevoerd kan worden. Vergelijk prijzen en offertes met elkaar. Je huis meer duurzaam maken begint al met het kiezen van de klusjesman die werkt op milieuvriendelijke wijze met duurzame materialen. Er zijn in de voorbereidende fase een aantal dingen waar je op kunt letten als het om duurzaamheid gaat:
- Hou rekening met de levensduur van de verbouwing. Duurzaam en een lange levensduur kunnen tegenwoordig steeds beter samen toegepast worden.
- Denk niet direct aan slopen. Zeker uit duurzaam oogpunt is renoveren in de meeste gevallen prima mogelijk.
- Kies voor recyclage van de oude materialen. Niet alles hoeft vervangen te worden. Hergebruik is in de bouw niet ongewoon.
- Laat je vooraf goed voorlichten over de technieken die toegepast worden. Hierdoor kun je besparen op zowel energie- als materiaalgebruik. Het is immers de bedoeling dat je met je groene stadswoning bespaart op de energiekosten.
Bij het duurzaam maken van je woning werk je in een logische volgorde. Begin met het optimaal isoleren van de verschillende ruimtes en ga pas dan kijken naar een energiezuinig verwarmingssysteem. Energieneutraal verbouwen heeft pas zin en nut op het moment dat de woning voldoende geïsoleerd is.