Bewust leven

Rolluiken: Huis beveiligen met elektrische zonwering

18 april 2017

Elektrisch bediende rolluiken

Rolluiken geven je een bepaald gevoel van veiligheid. Je kunt, wanneer je weggaat, je rolluiken laten zakken, waardoor je het gevoel hebt dat je huis beter wordt afgeschermd. Dat is natuurlijk ook de werkelijkheid. Iemand die wilt inbreken, moet veel meer moeite doen om binnen te kunnen komen bij een woning die van rolluiken is voorzien.

Rolluiken

Rolluiken zijn een bewegende afsluiting die verticaal voor een deur of raam kan worden neergelaten. Een rolluik kan zowel voor als achter het raam worden geplaatst. Bij veel woningen worden tegenwoordig de rolluiken in de spouwmuur aangebracht. Je ziet hierbij geen kasten die op de buitenwand zijn geplaatst. Er moeten voor deze rolluiken wel speciale voorzieningen aangebracht worden in de woning. Wanneer hij namelijk stuk is, moet je er altijd wel bij kunnen komen om hem te kunnen repareren. Rolluiken die op deze manier worden aangebracht, zijn over het algemeen mooier dan wanneer er bakken op de buitenmuur zijn geplaatst.

Rolluiken bestaan uit metalen of kunststof lamellen. Ze zijn met elkaar verbonden. Ze kunnen gemakkelijk worden opgerold. Zij kunnen met de hand bediend worden of elektrisch. Indien hij elektrisch gemotoriseerd is, wordt daarvoor een buismotor, opsteekmotor of kettingmotor gebruikt. Je kunt de rolluiken op maat laten maken.

Elektrische rolluiken

Je kunt natuurlijk alles elektrisch beveiligen, maar je moet er wel voor zorgen dat op een deur een handbediende rolluik is geplaatst. Het kan voorkomen dat de elektrische spanning wegvalt. Ook dan moet je buiten kunnen komen of naar binnen kunnen gaan. Zo’n handbediend rolluik moet je hebben in verband met de veiligheid. Ook bij brand kan het voorkomen dat de spanning wegvalt. Ook de brandweer moet naar binnen kunnen gaan of de personen die in het huis aanwezig zijn naar buiten. Elektrische rolluiken zijn natuurlijk wel handig, maar een handbediende is verplicht.

Voordelen

Rolluiken worden ook gebruikt om het geheel lichtdicht of geluidsarm af te sluiten. De lamellen van deze rolluiken zijn vaak van aluminium die met schuim opgevuld zijn. Het schuim wordt voor de versteviging aangebracht maar ook voor een extra isolatie.
Door het plaatsen van de rolluiken kun je wel ervan uitgaan dat het veiliger is. Ze zijn echter niet inbraak werend maar inbraak vertragend. Er zijn tegenwoordig wel rolluiken aan te schaffen met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Deze rolluiken hebben een blokkeersysteem. Hierbij treedt per lamel een blokkade op indien men het probeert te forceren. Deze rolluiken zijn wel inbraak werend.

Rolluiken worden vaak gebruikt om het woongenot te verhogen. Rolluiken zijn ideaal door de isolerende werking. Tijdens de warme zomerdagen blijft het binnen lekker koel en tijdens de koude winterdagen lekker warm. Doordat het zo goed isolerend is, zal dat ook een behoorlijke besparing opleveren op je energieverbruik. Afhankelijk van het soort en de constructie zijn er behoorlijke prijsverschillen bij de aanschaf van rolluiken. Extra geïsoleerde lamellen zijn duurder in aanschaf. Elektrische zijn ook duurder dan handbediende. Aluminium lamellen leveren ook meer voordelen op dan wanneer je zou kiezen voor kunststof lamellen. Voor de bakken die op de buitenwand zijn geplaatst, kun je kiezen voor een afgeschuinde kap of een ronde. Voor de werking maakt het niets uit. Het is vooral de uitstraling die hierbij van belang is.

Je vindt misschien ook leuk