Buiten

Grasmat sproeien: Hoe, wanneer en waarom is sproeien zo belangrijk?

14 april 2017

Iedereen wilt dat het gazon er mooi verzorgd, egaal en groen uitziet. Daarom is het van belang dat het gazon regelmatig te sproeien, zodat deze niet uitdroogt. Als je namelijk helemaal niet of te weinig sproeit droogt de grond uit, op een uitgedroogde grond kan het gras niet groeien. Terwijl onkruid wel gewoon zal groeien. En dat is natuurlijk niet wat je wilt. Daarom leggen wij je in dit artikel uit hoe, wanneer en waarom het sproeien van graszoden zo belangrijk is voor een mooie grasmat.

 

Wat is een goed moment om het gras te sproeien en hoe vaak?

 

Het aantal keren dat er gesproeid moet worden is afhankelijk van een aantal facturen. Bijvoorbeeld de grondsoort, de vochtigheid van de grond en de leeftijd van het gazon. Gemiddeld gezien adviseren wij om twee keer per week te sproeien, het beste tijdstip hiervoor is in de ochtend. Wanneer je in de ochtend het gazon sproeit kan het de hele dag vooruit met het verkregen sproeiwater.

 

Het maakt overigens weinig uit op welke manier je sproeit, als het gras maar regelmatig water krijgt. Het maakt dus niet uit of je een vaste installatie hebt of gewoon met een tuinslang.

Het is wel belangrijk om erop te letten dat nieuwe graszoden die onlangs gelegd zijn vaker gesproeid moeten worden. Zeker de eerste 5 weken is het belangrijk om zeer regelmatig te sproeien. Vraag de leverancier om advies op maat, maar wij adviseren minimaal 5 keer per week sproeien bij een nieuw gazon. Toevallig nieuwe graszoden nodig? Bestel graszoden!

Onderhouden van het gazon

 

Naast het sproeien is het natuurlijk ook belangrijk om regelmatig het gazon te onderhouden. Denk aan maaien, knippen, bemesten en onkruid plukken. Gras onderhoud is van cruciaal belang voor een mooie groene grasmat. Het onderhouden van een gazon is gemakkelijk zelf te doen en vergt niet heel veel tijd. Tegenwoordig kan je zelfs een robotmaaier kopen zodat je zelf niet meer hoeft te maaien.

Als je helemaal geen grasonderhoud wilt hebben kun je dit altijd uitbesteden bij de plaatselijke hovenier of tuinman. Dit is vaak helemaal niet zo prijzig en als je geen tuinliefhebber bent is dit een goede uitkomst om zelf schone handen te houden.

Je vindt misschien ook leuk