Bewust leven, Design, Trends

Goedkope kleding is duur

12 juli 2016

Met goedkope kleding ben je duurder uit. Dat klinkt tegenstrijdig, maar eigenlijk is het een logische gedachte. Het geld wat je spendeert aan kwalitatief hoogwaardige kleding verdien je terug. Kleding met kwaliteit gaat langer mee en is dus zeer duurzaam. Kwalitatief goede kleding is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook goed voor je zelfvertrouwen. Je voelt je prettiger in kleding. Kleding van kwaliteit kopen betekent je geld wijs spenderen. Of je duur of goedkoop koopt, is niet per se een kwestie van budget. Het heeft ook te maken met jezelf, met je persoonlijkheid en de manier waarop je die in de kleding tot uiting wilt brengen. Maar, waarom zou je kwalitatieve kleding kopen?

Breng het comfort principe in je kleding

Het comfort principe is eenvoudig. Geef geld uit aan dingen waar je de meeste tijd aan besteed, zoals een mooi matras, een ruim bureau of een fijne computer. De meeste tijd spendeer je met het dragen van kleding. Dag in, dag uit. We dragen kleding thuis, op het werk en in het klaslokaal. Daarom is het zinvol om kleding te kopen waarmee je de meeste vrolijkheid uit je leven put en regelmatig kunt gebruiken. Je wilt er op je werk goed uit zien en je comfortabel voelen. Tijdens een workout wil je kleding aan die goed aansluit op je lichaam en je niet belemmert tijdens je sportieve uitlatingen.  En voor mannen die elke dag in pak lopen is een goed zittend overhemd cruciaal. Kleding is een investering in je dagelijkse comfort, je zelfvertrouwen en het nut van je garderobe. Dus waarom is het geen tijd voor mooie kwalitatieve kleding die je graag nog een lange tijd draagt? Kwalitatieve kleding kopen is zo gek nog niet!

Kwaliteitskleding laat je goed voelen en er beter uitzien

Mensen komen in alle soorten en maten. Toch worden er massale hoeveelheden kleding geproduceerd in ‘one shape fits all’ manier. Overhemden van slechte kwaliteit die niet mooi flatteren om je lichaam, een shirt die te groot is op de verkeerde plekken of een broek dat veels te slonzig aan je lichaam hangt. Kleding kan niet alleen oncomfortabel zitten, maar je ook ongemakkelijk laten voelen. En dat terwijl kleding de pluspunten van je lichaam moet accentueren. Wanneer kleding je past, toon je je mooiste stukken naar de buitenwereld, waardoor jij je ook lekkerder in je vel voelt. Kwalitatieve kleding kopen geeft je een enorme boost van zelfvertrouwen.

Kleding is een deel van onze identiteit. Je weerspiegelt je persoonlijkheid, status en op een zeker niveau ook je professionaliteit. Wanneer je gekleed gaat in kwalitatieve outfits zie je eruit als iemand die trots op zijn of haar uiterlijk. Door goedkope kleding aan te trekken kun je er onbelangrijk uit zien en misschien zelfs gezien worden als een zeer zuinig persoon.

Doe je wiskunde voor je koopt

Over het algemeen is het kopen van goedkope kleding in deze wegwerpmaatschappij niet goedkoop. Slecht gemaakte kleding gaat korter mee, doordat het sneller slijt. Doordat je kleding niet lang meegaat, moet je ook sneller en vaker kleding kopen dan met kwalitatieve kleding nodig zou zijn. Hierdoor ben je duurder uit. De oplossing is door iets meer geld uit te geven aan een aantal kwalitatief goede items en niet aan kleding van slechte kwaliteit. Kwalitatieve kleding kopen verdien je op den duur terug.

Fashion blogger Legos in My Louis beweert dat je de kosten kan berekenen per keer dat je een kledingstuk draagt met een simpele wiskundige formule. Het werkt als volgt: (prijs van het kledingstuk + onderhoud) delen door het aantal keren dat je het kledingstuk zal dragen. Stel dat je een mooi overhemd koopt van €100 euro die de komende vijf jaar trouw door je gedragen wordt. De formule wordt als volgt ingevuld: €100 + €10 (wassen, wasmiddel, vlekkenverwijderaar) delen door 780 dagen (ruwweg drie dagen per week). Dat betekent uiteindelijk dat je 14 cent kwijt bent per keer dat je een kledingstuk draagt. Stel dat je een goedkope broek van €30 euro koopt. Je verwacht dat de kosten per keer dat je het kledingstuk draagt, lager uit zullen vallen. Maar niets is minder waar. De goedkopere broek gaat een half jaar mee en is dan helemaal versleten. De formule gaat als volgt: €30 + €10 (wassen, wasmiddel, vlekkenverwijderaar) delen door 234 (ruwweg drie dagen per week). Dat eindigt met een bedrag van 17 cent per keer dat je het kledingstuk draagt. Het klinkt als een klein verschil, maar wanneer je uitgaat van veel meer kledingstukken jaar in jaar uit kan het bedrag hoog uitlopen. Naast het feit dat je je in kwalitatief goede kleding ook nog eens prettiger voelt, is de keus gauw gemaakt. Kwalitatieve kleding kopen is het eerste wat je gaat doen in de winkels.

Natuurlijk gaat deze berekening alleen uit van het feit dat je een kledingstuk regelmatig draagt. Wanneer je een galajurk of een badpak koopt dan gaat deze vergelijking niet echt op. Een andere kanttekening aan deze formule is dat je ook niet precies weet hoelang kleding goed blijft en hoe vaak je het gaat dragen. De formule geeft dus echt alleen een richting aan. Feit blijft dat kwalitatieve kleding kopen uiteindelijk voordelig is voor je geld.

 

Doe je huiswerk en vermijd impulsieve aankopen

Goedkope kleding leent zich voor constante impulsieve aankopen. Dat is ook logisch.  Prijskaartjes met lage getallen maken ons gelukkig. We hebben het idee dat we gzakelijke-overhemdenoedkoop uit zijn, doordat we weinig geld uitgeven. Uiteindelijk zijn die impulsieve aankopen gevaarlijker voor je portemonnee dan de uitspatting die je soms hebt na het kopen van een prachtige duurzame en goed ontworpen overhemden. Hier en daar €20 uitgeven voelt als een kleine uitgave, maar voordat je het weet loopt dit bedrag steeds meer op. In een jaar kun je veel uitgeven aan je impulsieve aankoopjes en eindigen met een garderobe nokvol kleding, schoenen en andere accessoires die je uiteindelijk nooit draagt.

Vind je juiste maat

Een bijkomend probleem kan het feit zijn dat onvoldoende wordt gelet op pasvorm en maat van de kleding. Zo zal een overhemd dat je ergens op de kop tik voor een prikkie mogelijk niet de beste pasvorm hebben voor je lichaam. Het gevolg is: dat je het overhemd mogelijk nooit zult gaan dragen. Jammer. En zonde.  Het beste wat je kunt is om toch wat verstandiger te kopen en bijvoorbeeld een kledingstuk zoals een overhemd te vinden dat bij jou past: de beste maat en de beste pasvorm. Zo is een overhemd met boordmaat 40 ook echt bedoeld voor mannen met een boordmaat 40 – en een maat 39 overhemd vice versa.

Kwalitatieve kleding kopen is daarom verstandig. Wanneer je kwalitatief hoge kleding koopt (en vaak ook iets duurder) besteed je je geld beter. Hogere bedragen gaan die impulsieve aankopen van ons tegen. Je doet onderzoek naar de kwaliteit van het kledingstuk, voordat je klakkeloos je portemonnee opent. Je stelt jezelf continu de vragen: hoe graag wil ik dit hebben? Hoe nodig heb ik dit kledingstuk? Moet ik dit kopen? Het is uiteindelijk misschien wel beter om een garderobe te hebben met een paar veelzijdige en duurzame kledingstukken die je graag draagt, dan een kast vol goedkope slechte kleding die je amper draagt. Dat zou zonde zijn van de arbeid die erin zit en het geld wat je eraan uitgeeft.

Wat heb jij op den duur liever? Teveel goedkope kleding of weinig kwalitatief goede kleding?

 

 

 

Je vindt misschien ook leuk