Bewust leven

Een bewuste lifestyle met chocolade!

24 augustus 2018

Is chocolade een guilty pleasure? Welnee! Chocolade past prima in een gezonde bewuste lifestyle. Pure chocolade is zelfs bijna onmisbaar in het eetpatroon van de moderne actieve vrouw en man. Echter dien je wel een kritisch oog te hebben als het op chocoladesoorten aankomt. De concurrentie is moordend en op chocolade verpakkingen zie je soms de woorden “puur”, “gezond” en “rijk aan…” staan… Maar in de meeste gevallen gaat het hier toch helaas om een marketingstrategie. Als je voor pure chocolade, echt de “gezondere” variant, wilt gaan, begin te kijken vanaf een procent of 70 cacao. Zelfs wetenschappers moeten buigen voor het feit dat bepaalde stofjes in chocolade goed zijn voor je gezondheid.

Flavono-wat?

Flavonoïden. Dit is een stofje dat vanuit cacaobonen in jouw pure chocoladereep belanden en een goed effect voor je hersenfunctie hebben. Ze zorgen ervoor dat de bloedsomloop bevorderd wordt en de bloedtoevoer naar de hersenen extra wordt gestimuleerd. Mensen van alle leeftijden hebben baat bij dit fenomeen, zeker ouderen of mensen met een verstandelijke beperking. Hiernaast bieden cacaobonen ook nog een twee extra’s voor je brein: cafeïne en theobromine, die ook een stimulerend effect hebben en het denkvermogen bevorderen.

Pure chocolade is goed voor je huid

Flavonoïden zijn niet alleen goed voor je hersenen, maar bieden je huid ook nog eens een extra bescherming. Ook dit heeft te maken met een verbeterde doorbloeding. Hydratatie wordt door de verbeterde bloedtoevoer gestimuleerd, waardoor je huid een betere bescherming krijgt tegen de zon. Een onderzoek heeft, onder 30 mensen, uitgewezen dat bij dagelijkse consumptie van pure chocolade – gedurende drie maanden – je huid twee keer beter beschermd is tegen schadelijke UV straling. Leuk weetje voor de strandgangers!

Andere voordelen van chocolade

Ontspanning van slagaders is een ander effect dat door pure chocolade wordt bewerkstelligd. Op deze manier wordt hoge bloeddruk onderdrukt. Blijf er wel op attent dat dit geen medisch advies is voor mensen die in behandeling zijn voor hoge bloeddruk. Er zijn immers gradaties, en chocolade is geen wondermiddel! Slechts een kleine extra bijdrage aan het totaalplaatje. Verhoogd cholesterol? Jawel, ook dan kan de substantie van pure chocolade helpen met het verlagen ervan. Het zorgt er namelijk voor dat er minder cholesterol resteert in de vaten, waardoor risico’s op hart- en vaatziekten in bepaalde mate worden verminderd.

En nu gewoon genieten maar

Breng eens een bezoekje aan een gespecialiseerde chocoladezaak of snuffel online rond naar ambachtelijke chocolade en laat je verrassen. Probeer enigszins in de hogere regionen te zijn wat betreft het cacaopercentage. En genieten maar.

Je vindt misschien ook leuk