Planten

Je tuin als een geheel

12 juli 2016
bloemen en planten

In een mooie tuin vormen alle planten samen één geheel: ze versterken elkaar en laten elkaar goed uitkomen. Het leuke van tuinieren dat je hier op allerlei manieren mee aan de slag kunt, je eigen smaak is immers van het grootste belang. Weet je echter niet waar je moet beginnen? Wij leggen je een aantal manieren uit om een mooie tuin te creëren, dan kun jij kiezen welke je gaat toepassen.

Contrasten

Contrast zorgt ervoor dat verschillende planten elkaar goed uit laten komen. Dit resultaat kan op verschillende manieren bereikt worden: er wordt hierbij gekeken naar de bladvorm, de kleur en de grootte van de planten. Door hiermee te combineren, creëer je een levendige tuin. Let wel op dat je niet té veel contrast aanbrengt, dit kan dan juist weer zorgen voor een chaotisch uiterlijk.

Bladvorm

Een hoek met verschillende planten die allemaal ronde blaadjes hebben, is niet zo spannend om naar te kijken. Creëer daarom een contrast door verschillende bladvormen met elkaar te combineren. Ronde of hartvormige bladeren, aren of schermen, alles is mogelijk. Ook kun je afwisselen in de grootte van de bladeren.

Kleur

Door kleuren die tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel te combineren, kun je ook een contrast creëren. Zet bijvoorbeeld paars naast geel, oranje naast blauw of rood naast groen. Zo kun je de kleuren er extra uit laten springen.

Grootte

Contrasteer in de grootte van de planten, door een aantal grote en kleine naast elkaar te zetten. Zo creëer je een levendig beeld in je tuin.

Rust creëren

Liever wat minder uitspringende kleuren en vormen, maar meer rust in je tuin? Dan kun je kiezen om meer rust te creëren door meer gelijkende planten naast elkaar te zetten. Gebruik bijvoorbeeld planten met kleuren die in elkaar overlopen, waardoor ze samen een vloeiend geheel vormen. Hierbij kun je ook kiezen voor planten die niet heel opvallend lijken: ook deze zullen helpen een mooi totaalplaatje te vormen.

Je vindt misschien ook leuk