Bewust leven

Hoe groen is groene stroom?

23 december 2016

Zijn vergroende stroom en groene stroom hetzelfde? Het lijkt sterk op elkaar maar er zit een wereld van verschil tussen. Welk soort stroom u heeft is af te lezen in het stroometiket van uw energieleverancier.

Vergroende stroom

Vergroende stroom is elektriciteit die veelal gewonnen is uit fossiele brandstof maar toch als groene energie wordt aangemerkt . Veel consumenten worden hiermee op het verkeerde been gezet. Zij denken echte groene stroom af te nemen terwijl de stroom vaak uit een kolen- of gascentrale komt. Hoe is dit mogelijk? Het antwoord is door de legale handel in groene certificaten. Deze Garanties van Oorsprong (GvOS) zijn vrij te koop op de energiemarkt. Vooral in Noorwegen zijn veel Garanties van Oorsprong te koop. De certificaten zijn afkomstig van oude waterkrachtcentrales. De groene garanties worden vervolgens gebruikt om grijze energie te veranderen in ‘vergroende stroom’. Men noemt het ook wel sjoemelstroom. Grote ondernemingen als Essent, Nuon, Delta en Oxxio maken zich hieraan schuldig. Delta heeft wel beterschap beloofd door vanaf 2017 alleen windenergie te leveren.

GvOS

Voor alle elektriciteit die op een duurzame manier is opgewekt wordt een Garantie van Oorsprong afgegeven. Het is een bewijs dat de energie op een duurzame manier is verkregen. De garanties zijn te koop op de Europese energiemarkt. De prijs van een GvOS van een Noorse waterkrachtcentrale is het meest goedkoop (20 cent) gevolgd door een GvOS van Italiaanse zonne energie. Het duurst zijn certificaten van Nederlandse windmolens. Deze kunnen wel oplopen tot 10 euro. Voor een energieleverancier is het veel voordeliger om grijze energie te vergroenen dan om windmolens te bouwen.

Groene stroom

Er zijn in Nederland een aantal energiebedrijven die wel echte groene stroom leveren. Dit zijn De Unie, Pure Energie, Qurrent, Vandebron en Greenchoice. Hun energie is bijna geheel afkomstig van Nederlandse windmolens (99%) of zonnepanelen (1%). De prijs van deze echte groene stroom is concurrerend met de grijze energie. Het is dan ook geen wonder dat de duurzame energie met een sterke opmars bezig is.

Je vindt misschien ook leuk