Bewust leven, Inrichting, Planten

Groen wonen: planten in je woning!

21 oktober 2015
Planten in woonkamer

Heb je al eens nagedacht over het toevoegen van planten in je woning? Planten geven niet alleen een groenere uitstraling aan je woon-, slaap- of werkkamer, ze zorgen ook voor het verbeteren van bijvoorbeeld de luchtkwaliteit in huis. Planten hebben een zuiverende werking, die de schadelijke stoffen uit de lucht in je woning wegneemt. Daarbij is een plant hartstikke leuk: neem bijvoorbeeld een vleesetende plant of een plant die lange tijd in bloei staat. Dit zorgt voor een warme sfeer in je woning, door de diepe kleuren van veel bloemen. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een neutralere plant met bijvoorbeeld enkel groene bladeren. Zo zuiver je de lucht, maar valt de plant niet teveel op!

Zuiverende werking van planten in je woning

Uit diverse onderzoeken blijkt dat planten in je woning kunnen bijdragen aan het verbeteren van het binnenmilieu. Daarbij dragen planten bij aan het tegengaan van een modern fenomeen, wat de naam Sick Building Syndroom (SBS) draagt. Een precieze oorzaak van SBS is niet bekend, maar het gaat gepaard met een slechte luchtkwaliteit, rumoerige omgevingen en onvoldoende regelmogelijkheden voor licht en luchtvochtigheid.

Planten hebben met hun bladeren over het algemeen grote oppervlaktes, die ze gebruiken voor het uitwisselen van water en gassen met de omgeving. Op deze manier kunnen planten in je woning de schadelijke stoffen uit de lucht opnemen, waardoor je hier zelf minder last van zal hebben. Voorbeeld van stoffen die planten opnemen zijn bijvoorbeeld kooldioxide, wat vrij kan komen als je het gas aan laat staan, benzeen en stikstofdioxide.

Het wegnemen van stoffen is niet het enige effect van planten in je woning. Zo wordt de luchtvochtigheid verhoogd met planten in je woning en kunnen de planten zorgen dat de luchttemperatuur laag blijft in de verschillende kamers. Ideaal voor een optimaal leefklimaat in je woning!

Je vindt misschien ook leuk