Bewust leven

Dit is waar je op moet letten bij aanschaf van zonnepanelen

24 februari 2022

Steeds meer woningbezitters wagen zich eraan, de zonnepaneel. Maar hoe pak je dat nu precies aan? Waar moet je opletten bij het aanschaffen van zonnepanelen en wat moet je allemaal regelen na aankoop? En belangrijk, wat zijn de beste zonnepanelen? Allemaal vragen waar je een duidelijk antwoord op wilt krijgen. 

Zoek een bedrijf die zonnepanelen verkoopt met een goede offerte

Besluit je zonnepanelen te plaatsen op je dak dan wil je dat het goed gebeurt. Daar is natuurlijk een vakbekwame installateur voor nodig. Er zijn veel aanbieders die zonnepanelen verkopen en dat zijn een aantal tips waarbij je op moet letten. Ten eerste het keurmerk Zonnekeur. Heeft een bedrijf dit keurmerk dan weet je dat het goed zit met de kwaliteit van de zonnepanelen en het plaatsen. Laat het energieloket van je gemeente je in contact brengen met installatiebedrijven bij jou in de buurt. Daarnaast vind je op Centraalregistertechniek.nl betrouwbare installatiebedrijven.

Zijn er garanties op het aanbrengen van zonnepanelen?

Belangrijk om rekening mee te houden zijn de garanties die je krijgt op het plaatsen van zonnepanelen. Krijg je garantie van de leverancier, fabrikant of importeur? Is het bij een fabrikant, waar staat die fabriek dan? En stel dat je technische problemen krijgt met je zonnepanelen en de leverancier bestaat niet meer, wat dan? Allemaal vragen die handig zijn om vooraf te stellen en duidelijk antwoord op te krijgen.

Wat moet je dan na aankoop van de zonnepanelen?

Is er een installateur gekozen en de offerte getekend? Je moet dan een aantal dingen regelen om stroom aan het elektriciteitsnet te gaan leveren. Zo moet je op de hoogte zijn of jouw meter geschikt is om zonnestroom te registeren en of de meterkast moet worden aangepast. Ook is het handig om te weten of de opstalverzekering de zonnepanelen dekt. 

Wat te doen na plaatsing van de zonnepanelen?

Liggen jouw beste zonnepanelen eindelijk op het dak? Dan moet je een aantal zaken regelen. Ten eerste moet je je zonnepanelen registreren op Energieleveren.nl. Dit is nodig om een vergoeding te krijgen voor het geleverde stroom. Meld de zonnepanelen ook aan bij jouw energiebedrijf. Zo weet het dat je stroom levert aan het elektriciteitsnet en kan zo salderen of een terugleververgoeding uitbetalen.

Je vindt misschien ook leuk