Bewust leven

Nieuwe trend: zonnepanelen huren

24 februari 2022

Zonnepanelen huren klinkt in eerste instantie aantrekkelijk. Voor een vast maandbedrag krijg je niet alleen zonnepanelen op je dak maar ook een lagere energierekening. Je bent geen eigenaar dus je hoeft je ook geen zorgen te maken om storingen en onderhoud. Daar is de verhuurder van de panelen verantwoordelijk voor. Allemaal voordelen zonder dat je zelf een flinke investering hoeft te doen. Wat zijn de mogelijkheden en voorwaarden en welke haken en ogen zitten er aan het huren van zonnepanelen?

Is je dak geschikt?

Via diverse websites kun je gratis nagaan of jouw dak of een deel daarvan geschikt is voor zonnepanelen. Hier krijg je ook een indicatie over het aantal panelen dat je zou kunnen plaatsen.

Ben je huurder van een woning?

Als jouw woningcorporatie een contract heeft met een aanbieder van zonnepanelen is het mogelijk om de panelen via je woningcorporatie te huren. Je energierekening wordt lager, maar je huur meestal iets hoger. Als gebruiker van zonnepanelen kun je ook gebruik maken van de salderingsregeling. Andere voordelen zijn dat de lange looptijd van het contract voor jou geen probleem is en ook hoef je geen ‘demontagevergoeding’ te betalen wanneer je gaat verhuizen.

Ben je eigenaar van een huis?

Vraag offertes aan bij verschillende zonnepanelenverhuurders en vergelijk de kosten en voorwaarden. Meestal huur je zonnepanelen voor een periode van 10 of 15 jaar en kun je na afloop van die periode de panelen overnemen. Zonnepanelen gaan gemiddeld zo tussen de 25 en 30 jaar mee. Een andere mogelijkheid is zonnepanelen leasen. Ook hier betaal je een vast maandbedrag maar het verschil met zonnepanelen huren is dat je bij leasen in termijnen afbetaalt. Na de laatste betaling wordt je eigenaar van de panelen.

Haken en ogen

Je zit vaak vast aan een langdurig contract waarbij soms het maandbedrag tussentijds verhoogd kan worden. Tussentijds opzeggen is meestal een dure aangelegenheid. Bij sommige aanbieders kun je wel maandelijks opzeggen, maar dan betaal je wel een flinke ‘demontagevergoeding’.

Wanneer de zonnepanelen meer stroom opwekken dan je verbruikt dan lever je die stroom aan het elektriciteitsnet. Die terug geleverde stroom mag je wegstrepen tegen de stroom die je verbruikt hebt. Dat heet salderen. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd en wordt het voordeel op je energierekening hierdoor langzaam minder. Wanneer je zonnepanelen koopt ontvang je btw-teruggave, wanneer je zonnepanelen huurt niet.

Zonnepanelen huren een goede optie?

Of het huren van zonnepanelen een goede optie is, is afhankelijk van jouw situatie. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en mogelijk dat zonnepanelen huren of leasen voor jou een goede optie is. Maar uiteindelijk, onderaan de streep, blijkt dat het kopen van zonnepanelen in de meeste gevallen goedkoper is dan huren of leasen.

Bron: Solease.nl

Je vindt misschien ook leuk