Buiten

4 dingen waar je op moet letten als je automatische beregening wilt aanleggen

18 februari 2022

Loop jij iedere keer weer met die zware gieter door je tuin om iedere plant één voor één te bewateren? Of ben je langer bezig met het uit- en oprollen van je sproeislang dan dat je daadwerkelijk aan het sproeien bent? Vergeet je het daarnaast ook nog regelmatig? Dan kan automatische beregening de oplossing zijn voor jouw tuin. Je hoeft hierdoor (bijna) niet meer na te denken over je beregening en kunt het volledig automatiseren. In dit artikel wijs ik je op 4 dingen waar je aan moet denken als je een automatisch beregeningssysteem in je tuin wilt aanleggen.

Verschillende soorten beregeningssystemen

Allereerst, zijn er verschillende soorten beregeningssystemen. Het is dan ook afhankelijk van jouw tuin en de elementen erin welk beregeningssysteem er het beste bij past. Heb je bijvoorbeeld een gazon wat je wilt bewateren? Kies dan voor pop-up sproeiers. Zo heb je er bij het grasmaaien ook geen last van. Het is goed om hiervoor een beregeningsplan te laten maken door een expert. 

Plaats de beregeningsslangen diep genoeg

Wanneer je bezig bent met de aanleg van het beregeningssysteem, dan is het belangrijk dat je de beregenings slangen diep genoeg onder de grond legt. Wanneer het namelijk flink gaat vriezen, kan de grond tot wel 60 centimeter diep bevroren worden. Slangen die minder dan 60 cm diep liggen kunnen dan ook kapot gaan en dan moet je weer helemaal van vooraf aan beginnen. Onthoud daarnaast ook waar ze precies liggen. Mocht je dan een keer je tuin willen veranderen en met de schop aan de slag gaan, dan weet je in ieder geval waar je de schop niet te diep in de grond moet steken. Hierdoor kun je het systeem namelijk beschadigen. 

Gebruik grondwater indien mogelijk

Grondwater en regenwater is gratis, leidingwater niet. Probeer dit dan ook zo veel mogelijk te gebruiken in plaats van je kostbare leidingwater. Plaats bijvoorbeeld een regenton in je tuin en sluit die aan op je beregeningspomp voor in de tuin. Hierdoor wordt het water uit de ton opgepompt en hoef je dus geen gebruik te maken van je leidingwater.  

Beregen alleen in de zomer

Over het algemeen valt er best veel regen in Nederland, daarom is het lang niet altijd nodig om je tuin te beregenen. Alleen in de zomer, als het echt warm is en meerdere dagen achter elkaar droog is, is het handig om extra te beregenen. Je kunt dit het beste vroeg in de ochtend doen of aan het einde van de dag. Zo voorkom je dat het water meteen weer verdampt en je planten en/of gazon verbranden. 

Je vindt misschien ook leuk