Bewust leven

De voordelen van het isoleren van je woning

22 september 2021
isoleren

Overweegt u uw huis te isoleren? Een goede keuze, want er zijn heel wat voordelen verbonden aan het isoleren van uw woning. Niet alleen geniet u zo van meer wooncomfort en bespaart u op uw energiekosten, het is ook beter voor het milieu en u kunt nu genieten van verschillende premies. In deze blog leest u meer over de voordelen van een woningisolatie.

Bespaar op energiekosten

Door uw huis te isoleren blijft uw huis warm in de winter en koel in de zomer. Daardoor hoeft u de verwarming of de airconditioning minder te gebruiken. U zult het resultaat zien op uw energierekening. Door een volledige woningisolatie uit te voeren, kunt u al snel 30% besparen op uw jaarlijkse energiekosten. Op die manier verdient u uw investering al snel terug.

Geniet van meer wooncomfort

Isolatie verhoogt uw wooncomfort. Uw huis warmt sneller op en de binnentemperatuur blijft stabieler. Een goede isolatie voorkomt tocht en elimineert het onaangename gevoel van koude muren. In de warme zomermaanden neemt ook uw comfort toe, omdat isolatie de warmte buiten kan houden.

Verhoog de waarde van uw huis

Goed geïsoleerde woningen zijn waardevoller op de verkoop- en huurmarkt. In het beslissingsproces van potentiële kopers zijn energieprestaties een steeds belangrijker argument. De isolatiewaarde van uw huis heeft dus rechtstreeks invloed op de waarde ervan.

Beter voor het milieu

U kunt uw koolstofvoetafdruk verkleinen. Hoe minder energie u verbruikt, hoe minder CO-2 u uitstoot. Uw huis isoleren is dus beter voor het milieu en goed voor onze planeet.

Profiteer van subsidies of premies

Als u uw huis nu isoleert, kunt u nog profiteren van isolatiepremies, maar die worden elk jaar verder verlaagd. Begin vorig jaar is de belastingpremie voor het aanbrengen van dakisolatie in bestaande woningen vervallen. Maar u kunt nog wel profiteren van federale renovatiepremies en subsidies voor woningverbetering. Momenteel geven elektriciteitsbedrijven en sommige gemeenten subsidies voor het aanbrengen van vloer-, dak-, raam-, en muurisolatie. Dus wees er snel bij om uw voordelen niet mis te lopen!

Kortom, er zijn veel voordelen verbonden aan het isoleren van uw woning. Bovendien verplicht de energieprestatieverordening (EPB) u nu om uw huis te isoleren. Elke nieuwe woning moet aan specifieke energienormen voldoen, namelijk de EPB-eisen (energieprestatie en binnenklimaat). Om aan de eisen van thermische isolatie (klasse S) en energieprestatie (klasse E) te voldoen, is een goede thermische isolatie onontbeerlijk.

Je vindt misschien ook leuk