Isoleren

Zo krijgt u een beter energielabel voor uw woning in Leeuwarden

29 september 2021

Een mooi A energielabel , wie wil dat nu niet? Een gunstig energielabel zorgt voor lagere woonlasten en een hogere woningwaarde. Maar hoe realiseer ik een zuinige woning die weinig gas en stroom verbruikt? Je kunt natuurlijk direct beginnen met warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers. Maar in de basis is het belangrijk om de woning te voorzien van goede isolatie. Geef uw woning eerst een stevige jas zodat de warmte in de winter binnen blijft. In deze blog leest u diverse manieren isolatie die u kunt toepassen. Een energiedeskundige in Leeuwarden kan u hierbij verder helpen. Zie ook het Energieloket Leeuwarden voor meer tips en informatie. 

Dakisolatie

Goede dakisolatie zorgt voor 25% besparing op de totale stookkosten t.o.v. een niet geïsoleerd dak. U kunt de investering binnen vijf jaar terugverdienen, indien u kiest voor een R-waarde van 2,5. Het kan zelfs binnen drie jaar worden terugverdient, als u het werk zelf uitvoert. Er kan ook gekozen worden voor een van de eerder genoemde isolatiesystemen of een combinatie daarvan. Zo kunt u een reflectiefolie gebruiken om het dakbeschot wind- en luchtdicht af te sluiten alvorens een minerale isolatielaag aan te brengen. U moet dan rekening houden met een luchtlaag, zodat ook de reflecterende eigenschappen worden benut. Dit zal tevens bijdragen aan de totale R-waarde van de constructie.

 

Bij het plaatsen van dakisolatie moet u in ieder geval rekening houden met de volgende punten:

 

  • In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, mag een houten dakconstructie eenzijdig afgesloten zijn. Voor het beste resultaat moet u het dak aan de binnenkant volledig luchtdicht afsluiten. De buitenkant van het dak ademt dan nog immers. Bij renovatie heeft het de voorkeur om aan de binnenzijde te isoleren. Zo onstaat een volledig luchtdichte laag. Verdamping kan dan aan de buitenzijde plaatsvinden en er kan niet of nauwelijks condensatie ontstaan aan de binnenzijde. Plaats eerst een luchtdichte en dampremmende laag met folie alvorens de minerale wol aan te brengen.
  • Het is ook een fabel dat het aanhouden van een luchtspouw tussen isolatie en dakbeschot een goede maatregel is om condens te voorkomen. Door ventilatie met koude buitenlucht zal het dakbeschot sterker afkoelen dan in de situatie zonder luchtspouw. Hierdoor onstaat in de situatie met luchtspouw juist sneller condensatie op het dakbeschot. Bovendien is ventilatie in de spouw doorgaans te zwak om werkelijk vocht af te kunnen voeren. Soms zal de toegevoerde buitenlucht juist vochtiger zijn dan de afgevoerde lucht.

Dubbelglas

 

Isolerend glas (= dubbel glas) draagt in belangrijke mate bij (oplopend tot 30% t.o.v. enkelglas) aan de energiebesparing op de stookkosten en bovendien geeft het veel meer comfort door het terugdringen van de koude vlakken in huis en de daarmee samenhangende koude luchtstromen. Isolerend glas heeft in de regel een langere terugverdientijd dan isolatiematerialen zoals beschreven bij dakisolatie. Niettemin zijn de voordelen voor het warmte- en geluidscomfort dermate groot dat isolerend glas niet mag ontbreken in een isolatieplan. Indien u de rest van het huis wel heeft geïsoleerd maar geen dubbelglas heeft geplaatst, zal u meer last hebben van condens op de ramen. 

 

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in U-waarde. De R-waarde van glas is overigens 1/U. Het betekent dat enkelglas een R waarde heeft van 0,16 m2K/W. Duidelijk mag zijn dat de warmteverliezen van glas aanzienlijk zijn t.o.v. andere delen van de woning. Het beste isolerende glas (driedubbel HR++) glas haalt een R waarde van bijna 2 (U=0,5). HR++ dubbelglas heeft een R-waarde van ongeveer 1 (U=1). Het geeft aan dat veel glas in een woning automatisch leidt tot een groter warmteverlies. Verder hebben we nog de volgende tips voor u:

 

  • Kies altijd voor het glas met een hoge tot zeer hoge isolatiewaarde. De meerprijs is beperkt en verdient zich snel terug.
  • Er leveranciers van vacuüm glas die reeds bij geringe spouwbreedte b.v. 6 mm een goede isolatiewaarden halen. Dergelijke ramen zijn bij het plaatsen in bestaande kozijnen naast de huidige HR++ glas een goede optie.
  • Voor situaties waarbij het golvende karakter van het oude glas behouden moet blijven, is er dubbelglas, waarbij één ruit een golvend aanzicht geeft. Dit kan b.v. een eis zijn bij monumenten of simpelweg, omdat u dit zelf graag wilt behouden.

Vloerisolatie

Vloerisolatie is een onderschatte isolatie mogelijkheid. De besparing voor het isoleren van de vloer wordt traditioneel geschat op ca. 10%, maar uit recente berichten blijkt dit in de praktijk vaak een stuk hoger te liggen (tot 25%). Dit komt vooral doordat de koude trek uit de woning verdwijnt en bewoners ook makkelijker een graad lager stoken met hetzelfde comfortgevoel. Er ontstaat immers een veel gelijkmatigere verdeling van de warmte in de woning. Ook werkt het positief op het terugdringen van huisstofmijt, doordat er in de nacht minder condensatie optreedt op het vloeroppervlak. U kunt een systeem samenstellen op basis van b.v. steenwol (Rockwool), maar ook is er een zeer geschikt foliesysteem (Tonzon) met hoge R-waarde (ongeveer R=5).

Spouwmuurisolatie

Indien u beschikt over een spouwmuur en deze is nog niet geïsoleerd dan is het zeker de moeite waard om deze te laten vullen met isolatiemateriaal. Het is een investering die snel is terugverdiend (binnen 3 tot 5 jaar) en inmiddels zijn de technieken voldoende uitgerijpt om betrouwbaar toe te passen. Wel dient u er rekening mee te houden dat er om de m2 een gat geboord moet worden in de gevel voor de vulling van de spouw. Indien u nog aan de binnenkant aan het renoveren bent, kunt u dit ook van binnenuit laten uitvoeren. Dit kan vaak al een flinke sprong richting het energiezuinige A energielabel realiseren. Minerale wol is een milieuvriendelijke variant en is veilig toe te passen bij oudere constructies. PUR is toepasbaar bij recentere bouwconstructies en heeft de hoogste isolatiewaarde, maar is per definitie beduidend minder milieuvriendelijk. 

Muurisolatie

Indien de woning niet beschikt over een spouw of u wilt de isolatiewaarde verder verhogen dan is gevelisolatie een mogelijkheid. Bij het isoleren aan de binnenzijde moet rekening gehouden worden met enig ruimteverlies, maar dit weegt vaak wel op tegen de voordelen. Zorg voor een juiste plaatsing van het isolatiesysteem. Het betekent dat aan de binnenzijde van de muur een luchtdichte laag moet worden aangebracht voor een goede dampremming. Alle drie eerder genoemde isolatie methoden kunnen worden toegepast.

Gevelisolatie

Gevelisolatie aan de buitenzijde is veelal werk voor specialisten. Al is het maar door de hoogtes die moeten worden overbrugd. Bovendien verandert het aangezicht van de woning (dit kan overigens weer worden verfraaid met een pleisterlaag). Deze vorm van isolatie wordt vaak toegepast bij renovatie. Voor oude huizen wordt dit regelmatig toegepast aan de achterzijde die vaak veel minder gezichtsbepalend is. Bijkomend voordeel van gevelisolatie is dat u verlost wordt van eventuele vochtproblemen bij muren zonder spouw. 

Radiatorfolie

Het is effectiever om reflectiefolie tegen de verwarming te bevestigen dan tegen de muur achter de radiator. De folie wordt door de radiator wel opgewarmd, maar heeft de eigenschap dat het deze warmte niet kan uitstralen. Alleen de lucht die er tegen aankomt, wordt opgewarmd. Deze warme lucht stijgt op en verwarmt de ruimte. De achterliggende muur krijgt nauwelijks nog warmte. De warmtestraling is met 96% verminderd. Technisch gezien is dit de meest perfecte oplossing, omdat alle straling direct bij de bron is afgeschermd. Deze reflectiefolie is ook prima geschikt om verwarmingsbuizen nog eens te om te wikkelen waardoor deze goed worden geïsoleerd.

Je vindt misschien ook leuk