Buiten

Wat is het verschil tussen glas-glas en glas-folie zonnepanelen?

5 mei 2021
Verschil tussen glas-glas en glas-folie zonnepanelen

Wat is het verschil tussen glas-glas en glas-folie zonnepanelen?

Als je geïnteresseerd bent in het installeren van zonnepanelen, zal je merken dat er veel keus is. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden en opties als het aankomt op soorten zonnepanelen. De meest bekende soort zonnepanelen zijn de glas-folie zonnepanelen. Deze zal je het meeste voorbij zien komen. Het is echter ook interessant om te kijken naar nieuwere soorten zonnepanelen, zoals glas-glas panelen. Aan beide soorten zonnepanelen zitten voor- en nadelen; kijk dus wat het beste past bij jouw situatie. Hier lees je alle verschillen tussen glas-glas en glas-folie zonnepanelen.

Materialen
Zoals de namen eigenlijk al verklappen, zijn deze twee soorten zonnepanelen van andere materialen gemaakt. Zonnepanelen bestaan standaard uit een laag zonnecellen met lagen folie en glas eromheen. De glas-folie zonnepanelen bestaan uit een laag glas aan de voorkant en een laag folie aan de achterkant. Glas-glas zonnepanelen hebben twee lagen glas; een aan de achterkant en een aan de voorkant.

Energieopbrengst
Er zit ook verschil in energieopbrengst tussen de twee soorten zonnepanelen. De glas-glas zonnepanelen hebben namelijk een hogere energieopbrengst dan glas-folie zonnepanelen. Met glas-glas panelen wek je dus gemiddeld meer energie op. De energieopbrengst van zonnepanelen hangt echter ook af van weersomstandigheden en het aantal zonnepanelen.

Kosten
De prijzen van zonnepanelen kunnen nog wel eens van elkaar verschillen bij verschillende aanbieders. Toch zijn glas-glas zonnepanelen gemiddeld een stuk duurder dan glas-folie zonnepanelen. Dit komt vooral door de materialen en het productieproces. Glas-glas panelen zijn ook een stuk zwaarder en zijn daarom ook duurder om te transporteren. Glas-folie panelen kosten gemiddeld minder. Dit is de reden waarom veel huishoudens toch kiezen voor deze soort panelen.

Investering terugverdienen
Bij zonnepanelen wil je de kosten zo snel mogelijk terugverdienen. Glas-glas zonnepanelen zijn relatief duur, maar leveren ook meer energie op. Toch zal het langer duren voor je de investering terugverdient hebt. De opbrengsten van glas-glas panelen zijn namelijk niet hoog genoeg om de hoge kosten sneller terug te verdienen. De terugverdientijd bij glas-folie zonnepanelen is dan in vergelijking korter.

Slijtage en duur
Zonnepanelen kunnen op den duur slijten of beschadigd raken. De zonnepanelen worden namelijk constant blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. Glas-folie zonnepanelen zullen iets minder lang mee gaan dan glas-glas zonnepanelen. Glas-glas panelen zijn beter bestendig tegen weersomstandigheden en beschadigingen. Hierdoor gaat er ook weinig vermogen verloren en blijven ze voor een langere tijd effectief. Je kan dus langer genieten van de opbrengsten van glas-glas zonnepanelen.

Je vindt misschien ook leuk