Buiten

Zonnepanelen kopen? Dit is waar je rekening mee moet houden

20 januari 2022
zonnepanelen kopen

Zonnepanelen zijn nog steeds een hot item. Veel zakelijke en particuliere gebruikers bezitten al zonnepanelen thuis of op het werk. Echter is het uitkiezen van zonnepanelen niet altijd zo simpel als het lijkt. Niet elke soort zonnepaneel is geschikt voor jouw woning of schuur. Het is daarom nooit verkeerd om je bij het aanschaffen van zonnepanelen voor te laten lichten door een specialist of een bedrijf wat dagelijks zonnepanelen legt. Als je zelf alvast wat voorwerk wilt verrichten en een aantal keuzes op een rijtje wilt zetten, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. 

Capaciteit

Uiteraard is de capaciteit van een zonnepaneel belangrijk. Deze wordt meestal uitgedrukt in Wattpiek ofwel Wp. Heb je een klein dakoppervlakte om te vullen, dan is het aan te raden om te kiezen voor zonnepanelen met een hogere Watt piek. Deze zullen duurder zijn, maar leveren voor een klein dakoppervlak wel het beste rendement op. Goed om te weten is dat er genoeg informatie te vinden is over de verschillende zonnepanelen en de bijbehorende capaciteit. Ook de zonnepanelen berekening van Zonnepanelen.net kan hierbij helpen. 

Kosten en rendement

De kosten en het rendement per soort zonnepaneel verschillen uiteraard. Zoals hierboven uitgelegd, ligt dat grotendeels aan het aantal Wattpiek wat een paneel bevat. Een zonnepaneel met een Wp van 280 levert sowieso een hoger rendement op, dan een zonnepaneel met een Wp van 260. Let er echter ook wel op dat je een goed en betrouwbaar merk aanschaft, anders zou het alsnog kunnen dat je panelen aanschaft met een hoge Wattpiek, maar dat deze door de geringe kwaliteit alsnog niet het optimale rendement leveren. 

Soorten zonnepanelen

Er zijn diverse soorten zonnepanelen verkrijgbaar in Nederland. De meest verkopende zonnepanelen zijn monokristallijn, polykristallijn, Glas glas en Amorf/dunne film panelen. Al deze panelen zijn vervaardigd uit silicium. Monokristallijn biedt een zeer hoog rendement en is daarom geschikt voor kleinere oppervlaktes. Polykristallijn is juist weer beter geschikt voor grote oppervlaktes, want is goedkoper en kent een lager rendement dan polykristallijn. Glas glas panelen zijn de nieuwste soort panelen die er verkrijgbaar zijn, waarvan het rendement zeer hoog is, maar de kosten ook erg hoog liggen. Als laatste worden Amorf/dunne filmpanelen veel gebruikt voor voorwerpen, zoals een boot, camper of garage. Deze panelen zijn niet zo prijzig, maar het rendement ligt dan ook niet erg hoog. Check dus zelf en informeer welke zonnepanelen het beste bij jouw situatie passen en het meest optimale rendement kunnen opleveren.

Je vindt misschien ook leuk