Buiten

Lounge in stijl met een teak loungeset

27 mei 2020

Er bestaan nog misverstanden over het gebruik van teakhout. Een paar decennia geleden werden teakbomen in de natuur zonder aandacht voor het milieu gekapt om te dienen als materiaal voor meubels en andere items, zowel voor binnen als buiten. Tegenwoordig zijn er plantages in meerdere delen van de wereld waar teak wordt gekweekt voor het hout. Een teakboom groeit enorm snel en na 15 jaar kan het hout worden gebruikt. Hout dat bijzonder duurzaam en sterk is. De Latijnse naam voor de boom betekent ijzerhard. Dat geeft goed aan dat teak wel tegen een stootje kan en ook buiten kan worden gebruikt in de tuin.

Loungen in stijl

Ben jij op zoek naar nieuw meubilair voor je tuin, neem dan eens een kijkje bij Van der Garde. Hier vind je een grote collectie van tuinmeubelen, waaronder een aantal loungesets in teak. Zowel voor de kleine al grote tuin zijn er mogelijkheden, waarbij jij de grootte kan bepalen. Wist je dat er lounge sets zijn met 10 zitplaatsen? Daarna is het genieten in de tuin, op jouw terras of balkon. Een teak loungeset gaat jarenlang mee en is onderhoudsarm.

Onderhoud van teak

Het teakhout is zo geschikt voor meubels (ook buiten) omdat het behalve hard en sterk ook van nature olie bevat. Hierdoor is het hout goed beschermd tegen hetgeen ons klimaat aan uitdagingen biedt. Als je het hout twee keer per jaar met bijenwas of teakolie behandelt, behoudt het die diep bruine kleur die door velen zo wordt bewonderd. Als je het hout niet behandelt, vormt buiten zich die grijze kleur die ook een zeer bijzondere look geeft. Wil je de stralende kleur terug dan is de grijze laag te verwijderen door een behandeling met teakolie.

Beschadigingen repareren

Als je loungeset van teak lelijke plekken heeft of krijgt, kan je die zelf eenvoudig verwijderen. Schuur de plek met fijne staalwol. Let er hierbij op dat je bij het schuren altijd de richting van de nerf volgt en niet meer schuurt dan nodig is. Als je de verkeerde richting schuurt, loop je het risico op lelijke beschadigingen. Na het schuren behandel je het hout met was en dat herhaal je na 24 uur nog een keer. Daarna zal je teak er weer prachtig uitzien.

Een loungeset van teak beschermen in de winter

De wintermaanden zijn vaak behoorlijk ruig en dat betekent niet alleen veel wind en regen, maar soms ook sneeuw en hagel. Om je loungeset goed te beschermen, kun je die natuurlijk binnen zetten. Daar zal echter niet altijd de plaats voor zijn en misschien vind je de set ook te zwaar om te verplaatsen. In dat geval zijn hoezen een uitstekende oplossing. Met hoezen voor je loungeset is deze namelijk helemaal beschermd. Zo kan er geen vocht bij, maar ook geen stof en vuil. Daardoor hoef je de loungeset aan het einde van de winter ook praktisch niet schoon te maken voor je die weer gaat gebruiken. Dat is dus niet alleen voordelig voor de set, maar ook voor jou. Het bespaart je geld en tijd.

Teak heeft karakter

Als teak wordt geoogst, is de kleur geel/groen. Door het te drogen in de zon ontstaat de bruine kleur. Iedere partij teak heeft daardoor een eigen kleur en karakter wat de natuurlijke uitstraling nog verhoogt. Mooi in je tuin! Omdat teak veel voorkomt in de natuur in Indonesië is het al vele jaren gebruikt in woningen. Oud teak komt soms beschikbaar bij verbouwingen of braak. Dit materiaal heeft een stoer karakter omdat het zo lang is gebruikt, beschadigingen tonen het leven dat dit hout al achter de rug heeft. Oud teak is beduidend duurder dan nieuw teak dat van de plantages komt en wordt steeds schaarser.

Wist je trouwens dat teak ook kan worden gebruikt om papier te maken? Een plantage kan daardoor vrijwel alle materiaal commercieel gebruiken. Goed voor het milieu. Teak is dus niet alleen stijlvol, maar ook duurzaam. Zo maak je een bewuste keuze voor jouw loungeset. Dat kan je tuin er alleen maar mooier op maken.

Je vindt misschien ook leuk