Design

Tips wanneer u een woning gaat ontwerpen

8 maart 2017
Zelfbouwwoning

Het ontwerpen van een droomhuis is voor veel mensen een belangrijk moment. Het is een droom die uitkomt. Waarschijnlijk heeft u al lang naar dit moment toegeleefd. Bij een cataloguswoning ligt de bouw van de woning natuurlijk al grotendeels vast. Maar het kan ook zo zijn dat u de architect helemaal vrij laat. Er zijn een aantal dingen waar u op dient te letten wanneer u een eigen huis laten gaat ontwerpen. Deze behandelen wij in dit artikel.

Let op de privacy

In dit land, Nederland, hebben we vrijwel altijd een probleem met de privacy. De meeste huizen liggen dicht bij elkaar, en de buren kunnen zo naar binnen gluren. Gelukkig kan hier dus rekening mee gehouden worden in het ontwerp van de woning. Met een paar eenvoudige aanpassingen kan een architect ervoor zorgen dat er meer privacy gecreëerd wordt. Ook kan er een tuinarchitect ingeschakeld worden die meer privacy in en rondom het huis kan maken. Dit door subtiel bomen of hagen op bepaalde plekken neer te zetten.

Hoe staat de zon ten opzichte van de woning?

Wanneer u een huis gaat laten bouwen op een stuk grond heeft u veel vrijheid in hoe u het huis gaat plaatsen. Houd dus goed rekening met de zon ten opzichte van uw woning. De plaatsen die op het zuiden en westen liggen, hebben een groter gedeelte van de dag zon. Het noorden daarentegen is juist weer een stuk koeler. U zou dus bijvoorbeeld ervoor kunnen zorgen dat uw tuin op het zuiden ligt, zodat u daar een groot deel van de dag in de zon kan vertoeven.

De looplijnen van de woning

Wanneer u een basis heeft van hoe de woning eruit gaat zien, is het handig om de looplijnen van de woning te tekenen. Is er bij binnenkomst een grote hal of staat u meteen in de keuken? De looplijnen van een woning kunnen veel raad geven bij bijvoorbeeld het interieur van de woning. Ook is het goed om rekening te houden met eventuele vluchtroutes van de woning.

Van welk materiaal worden de muren gemaakt?

Het kan zijn dat u in de toekomst een bepaalde ruimte juist kleiner of groter wil maken. Dit klinkt raar, maar gebeurt vaak zat. Denk aan een slaapkamer op de begane grond omdat het lastig wordt om steeds de trap op te moeten naar boven. Dit lijken allemaal consequenties voor later, maar het is wel goed om er alvast over na te denken. Zo kan dit alvast met de architect overlegd worden.

Opletten op de inbraakveiligheid

Nu u zo’n mooi, nieuw huis laat bouwen wilt u natuurlijk geen last hebben van vervelende gasten. Daarom is het goed om extra aandacht te besteden aan de inbraakveiligheid van uw woning. U kunt er bijvoorbeeld proberen voor te zorgen dat het lastig is om op de woning te klimmen. Ook kunt u rekening houden met de verlichting. Zorg dat er in en rondom de woning (in de tuin bijvoorbeeld) voldoende licht is. Dit schrik de inbrekers af en maakt uw huis minder aantrekkelijk.

Je vindt misschien ook leuk