Isoleren

Tips tegen tocht in huis

13 maart 2017

Tocht in huis wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door deuren en ramen die openstaan of slecht afsluiten. Het zorgt ervoor dat er een koude lucht door het huis heen waait terwijl de verwarming gewoon aanstaat. Tocht is een duidelijk teken dat veel van de door de verwarming gegenereerde warmte uit de woning ontsnapt. Dit betekent dat je onnodig energie verbruikt bij het verwarmen van je huis. Hoog tijd dus om een aantal tips tegen tocht in huis te delen.

Tochtwering voor ramen

Wanneer een raam niet goed afsluit dan kan dit voor tocht in huis zorgen. Door spleten aan de boven-, onder- en zijkanten van het raam komt dan koude lucht naar binnen. In winkels is speciale tape te koop die ook wel tochtband genoemd wordt. Deze tape kan je op de delen van de raam plakken die voor een goede sluiting moeten zorgen. Doordat de tochtband een foam materiaal is zal de raam voortaan goed afsluiten en komt er geen tocht meer het huis binnen.

Tochtstrip voor deuren

Voor deuren die niet goed afsluiten kan dezelfde tochtband gebruikt worden als voor ramen. Sluit de deur weer goed af dan blijf je toch nog altijd met de kier onder de deur zitten. Hier komt ook tocht doorheen. Om deze opening af te sluiten zijn er tochtstrippen voor deuren te koop. Dit kan een rubberflap of een borstel zijn die de opening onder de deur tot aan de grond afsluit zodat hier geen lucht meer doorheen kan komen.

Brievenbus tochtvrij maken

Een andere grote veroorzaker van tocht in huis is de brievenbus in de voordeur. Het is een grote opening die rechtstreeks naar buiten leidt en alleen met een klep wordt afgesloten. Koude buitenlucht komt hierdoor naar binnen en zorgt voor tocht. Dit kan je tegengaan door een brievenbusborstel te plaatsen. Het is een borstel aan de boven- en onderkant van de brievenbus. Door het midden kan nog altijd de post door de brievenbus geduwd worden.

Je vindt misschien ook leuk