Buiten

Terras in de herfst

9 oktober 2017

Waarom zou je alleen in het voorjaar en de zomer genieten van de tuin? Het kan ook in de herfst en winter! Met vrolijke gekleurde of altijd groene planten fleur je snel het terras op.

In het najaar loopt de bloei van de meeste vaste planten op zijn eind. Dan is het tijd om het terras op te fleuren met planten in bak!. Een combinatie van meerdere bakken met planten staat natuurlijk prachtig en van een mooie bak vol kleur kun je maandenlang of zelfs het hele jaar genieten.

Wat kan er in een plantenbak

Eigenlijk kan alles wat je in de grond plant ook in een pot. Wel is het belangrijk om te weten dat planten in pot afhankelijk zijn van jouw zorgen. Boor gaten aan de onderzijde van de bak zodat te veel water kan weglopen, maar geef ze wel altijd voldoende water en plantenvoeding, bijvoorbeeld in het gietwater, om ze gezond te houden.

  • Kies voor kleine struikjes die de hele winter groen blijven, mooi verkleuren of bessen geven. Bijvoorbeeld een Viburnum opulus of Viburnum tinus. Mooie rode bessen geeft bergthee (Gaultheria) en het blad heeft een rode gloed.
  • Naast struikjes kun je ook kiezen voor een altijd groene plant zoals bamboe. Bamboe wuift en ritselt zacht in de wind. Erg rustgevend! Omdat snelgroeiende bamboe kan woekeren is het juist een goede kandidaat om in een stevige bak te zetten.
  • Iets bloeiends is er ook te vinden, zoals heide. De winterbloeiende heide (Erica) is er in wit, roze en paarsrood. Na de bloei (in het voorjaar) top je het struikje met een heggenschaar.
  • Een combinatie van een groenblijvend laag struikje en een plant op stam kan ook een verrassend effect geven. Zo kun je bijvoorbeeld een bolvormig klein boompje van olijfwilg met rozemarijn eronder planten.
  • Een statement maak je met een grote bak met een winterharde palm. In een bak kun je hem tegen een zeer strenge vorstperiode beschermen door de bak in te pakken. Hoewel er in polyester bakken een isolerende laag is aangebracht.

Mix grote plantenbakken af met kleine potten die je per jaargetijde vult met seizoensgroen. Resultaat: kleur op het terras!

Je vindt misschien ook leuk