Buiten

Tips van een vakman: wanneer moet ik mijn dakvenster vervangen?

21 april 2017

Ben je van plan om je dakvenster te vervangen? Een dakvenster vervangen is een mooie manier om je bovenverdieping van meer frisse lucht of licht te voorzien. Het vervangen hiervan is helaas zo eenvoudig nog niet. Er zijn een aantal kenmerkende aspecten waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk om regelmatig je dakvenster te inspecteren. De specialisten van Dakvenster-team zetten aantal handige tips voor je op een rij.

Vochtplekken

Het is natuurlijk heel vervelend als er water via het dakraam naar binnen komt. Hierdoor ontstaan vochtplekken. Mogelijk is de oorzaak van vochtplekken een gebroken dakpan. Lekkage is vaak lastig om exact aan te wijzen. Een uitgebreide controle is daarom zeker belangrijk. Het zou zonde zijn als je al na een bepaalde periode je dakvenster noodgedwongen moet laten vervangen.

Roest

Na verloop van tijd kan er roest ontstaan op je dakraam. Roest is een reactie van ijzer met zuurstof in het bijzijn van water. Check daarom regelmatig je dakraam op de aanwezigheid van water. Let erop dat je het dakraam correct afsluit zodat er geen water binnen komt.

Kapotte scharnieren

Naast roest kunnen de scharnieren van het dakraam kapot gaan. Slijtage kan hiervan de oorzaak zijn. Controleer daarom goed of de scharnieren nog goed werken. Een gevolg van kapotte scharnieren is dat het dakvenster niet goed meer open gaat. Onderhoud aan de scharnieren voorkomt dus het vervangen van het dakvenster.

Verrotte kozijnranden

Met goed onderhoud van de kozijnen is rot te voorkomen. Verrotte kozijnranden herken je aan de zachtheid. Echter, door de verf op het kozijn is dit pas later te zien. Een inspectie is hierbij dus van belang. Rot is redelijk eenvoudig te herstellen en brengt geen gevaar met zich mee. Door terugkerend onderhoud te verrichten is de kans klein dat de kozijnranden verrotten. Dit scheelt het vervangen van je dakraam.

Contact met specialist

Denk jij hulp nodig te hebben bij het inspecteren van je dakvenster? Dat is geen probleem! De specialisten van Dakvenster-team helpen jou graag verder bij het inspecteren van je dakvenster en het maken van de beste keuzes. Ook geven zij graag advies en beantwoorden ze al jouw vragen rondom het vervangen van je dakvenster.

Je vindt misschien ook leuk