Buiten

Hoe kan ik het beste mijn tuinverlichting aanleggen?

13 maart 2017

Met behulp van tuinverlichting kan iedere tuin mooier worden gemaakt. Het licht kan na het ondergaan van de zon bepaalde delen van de tuin onder de aandacht brengen. Ook kan tuinverlichting voor een specifieke atmosfeer zorgen en wordt het mogelijk om ’s avonds lekker buiten te blijven zitten. Het mag duidelijk zijn dat het hebben van verlichting in de tuin alleen maar voordelen met zich meebrengt. Hoe kan je echter het beste te werk gaan bij het aanleggen van je tuinverlichting? In deze blog enkele tips die je hierbij kunnen helpen.

Een lichtplan voor de tuin maken

Wanneer je binnenshuis optimaal profijt wilt halen uit de verlichting dan is het slim om van tevoren een lichtplan op te stellen. Hierin komt te staan welke soort verlichting nodig is voor welke delen van een kamer. Dit kan onder meer sfeerverlichting of taakverlichting zijn. Voor een tuin kan je het beste een soortgelijk plan opstellen. Zo kan je bijvoorbeeld rondom het gazon of de vijver een aantal sfeerlichten plaatsen. Bij het terras wil je juist iets fellere taakverlichting hebben. Een verschil tussen een lichtplan voor binnen of buiten is dat je ook een keuze moet maken in de stroomvoorziening van de lampen. Deze kunnen op het stroomnetwerk van het huis worden aangesloten, maar voor buitenlampen heb je ook de optie om verlichting op zonne-energie te kopen.

Bekabeling voor elektriciteit aanleggen

Na het opstellen van een lichtplan voor de tuin kan begonnen worden met het aanleggen van de verlichting. Het plaatsen van de lampen is vrij eenvoudig. Men moet vooral aandacht besteden aan het aanleggen van de bekabeling voor de elektriciteit in de tuin. De kabels moeten bijvoorbeeld goed beschermd zijn tegen vorst, vocht en insecten die onder de grond de bekabeling kunnen aantasten. Dit betekent een dikke rubberen isolatie om de elektriciteitsdraden. Denk bij het plaatsen van de kabels onder de grond ook aan werkzaamheden die in de tuin verricht gaan worden. Je wilt namelijk niet tijdens het schoffelen of omspitten van de grond per ongeluk een elektriciteitskabel door de midden breken.

Je vindt misschien ook leuk