Buiten

Nog meer genieten in de achtertuin

23 mei 2017

Hoe zorg je ervoor dat je nog meer kunt genieten van jouw achtertuin? Gewoon door nog meer te genieten in de achtertuin! In dit artikel een aantal leuke opties om deze zomer nog meer te genieten in de achtertuin.
Om ervoor te zorgen dat je kunt gaan genieten van jouw achtertuin, moet je er genoegen mee nemen om eerst een investering te doen. Toch hoef je echt niet de hoofdprijs te betalen, wanneer je jouw tuin zomerklaar wilt krijgen. Jouw zoektocht om jouw achtertuin aan te pakken begint niet in het tuincentrum zelf, maar gewoon op het internet. Voordat je echter begint om te zoeken, moet je de vraag stellen wat je precies wilt gaan aanpakken.

Wat ga je doen?

Een goede en logische vraag. Wil je veel gaan doen in de tuin, dan is het de vraag of je er misschien verstandig aan doet om hiervoor een professional in te schakelen. Hier kleeft overigens wel een prijskaartje aan. Door een opdracht neer te zetten op websites die zich richten op vraag-en-aanbod van klusbedrijven, kom je erachter hoeveel een bepaalde opdracht gaat kosten. Is dat net even buiten het budget, dan zou je de werkzaamheden ook in delen uit kunnen laten voeren. Het ene deel dit jaar, het andere deel het opvolgende jaar.
Het stappenplan van wat je wilt gaan doen bepaald vervolgens waar je precies moet zijn. Wil je een complete tuinaanleg laten uitvoeren? Dan ben je natuurlijk iets meer kwijt dan dat je alleen de tuin wilt opvullen met enkele spulletjes. Vergelijk de verschillende aanbieders goed met elkaar, zoals je dit misschien ook zou doen voor de aanschaf van een nieuwe telefoon. Vergeet tijdens het zoeken om je niet alleen te beperken tot de websites van tuincentra. Zo kijk je ook even goed op de websites van de verschillende bouwmarkten.

Het gaat echter niet alleen om de spullen die in de tuin staan, maar ook het visuele moet aangepakt worden. Zo kan het aanpakken van de gevel een positieve bijdrage leveren. De kosten voor gevelrenovatie kan je verkrijgen door verschillende vakmannen een offerte op te laten stellen. Neem hierin je wensen en behoeften mee, zodat hier rekening mee gehouden kan worden.

Waar ga je zitten?

Een belangrijk onderdeel waarom we onze tuin opnieuw willen inrichten is het gegeven dat je graag buiten
wilt zitten. Ervan uitgaande dat we een heerlijke zomer tegemoet gaan (laten we het hopen), kies je ervoor om buiten te gaan zitten. Wel of geen schaduw en hoe wil je gaan zitten. Hierbij moet je de keuze maken tussen een tuintafel met stoelen of een lounge set. Een tuintafel met stoelen is prima om aan te eten, maar minder geschikt om te loungen. Omgekeerd is een lounge set weer niet geschikt om te gebruiken tijdens de maaltijden.

Gras?

Misschien heb je het helemaal gehad met de kale grasplekken of ben je juist toe aan een verandering van steen naar gras. Een leuk gegeven is dat je niet hoef te kiezen voor ‘echt’ gras. Je kunt tegenwoordig kiezen uit een ruim assortiment van kunstgras. Het is wel even goed opletten hoe lang de fabrikant je garandeert dat het gras meegaat. Wil je liever een stukje ‘echte’ natuur de tuin in halen, dan kies je voor de graszoden. Hierbij dien je de vraag te stellen of je het grasveldje zelf gaat aanleggen of niet.
Hoewel het kunstgras in aanschaf (en aanleg) misschien duurder is, gaat dit langer mee en hoef je geen zorgen te maken over het onderhoud. Wil je samen met de kinderen deze zomer misschien een nachtje slapen in een tentje op het eigen gazon, dan moet je wel even controleren in hoeverre jouw tent opgezet kan worden op een kunstgrasveld. Dit probleem heb je niet tijdens het opzetten van een tent op een echt grasveld.

Schaduw of niet?

Wanneer je op zoek bent naar meer schaduw in jouw tuin, dan kun je ervoor kiezen om meer groen te (laten) planten. Een andere optie is om te investeren in een zonnewering of een parasol. Ook hiervoor geldt: goed vergelijken is van essentieel belang.

Ophalen of bezorgen?

In hoeverre is het belangrijk voor je dat je de aan te schaffen producten van te voren hebt bekeken? Is dit van minder belang of ben je bereid om te producten, wanneer ze niet voldoen aan jouw wensen, te retourneren? Dan scheelt dit je een tripje naar de winkel(s). Je kunt de producten dan online bestellen. Het voordeel is dat ze thuisbezorgd worden.
Je mist hiermee misschien wel een dagje van shoppen. Het voordeel is dat je deze tijd weer aan andere dingen kunt besteden. Wellicht het opruimen van de achtertuin en het afvoeren van het tuinafval. In veel gemeenten moet je daarvoor terecht bij een milieustraat. Controleer van te voren even goed of dit je erg veel geld gaat kosten. Is dit het geval, dan zou je ervoor kunnen kiezen om bepaald tuinafval als compost te gebruiken.

Meer ideeën

Het is onmogelijk om alle ideeën te behandelen in dit artikel. Zaak is dat je het rustig aanpakt. Teveel ineens willen, dat is nooit goed en bovendien kan dit ervoor zorgen dat je misschien niet alles af krijgt. Dat zou toch zonde zijn?

Je vindt misschien ook leuk