Buiten

Kalk strooien op het gras

13 maart 2017

Om van een groene grasmat te genieten moet je eigenlijk het hele jaar door aandacht aan het gazon besteden. Zo moet het gras regelmatig gemaaid worden. Ook besproeien in periodes van droogte is noodzakelijk. Soms is het ook nodig om de aarde te bewerken om het gras mooi te laten groeien. Kalk strooien op het gras is hier een onderdeel van. Door het strooien van kalk beïnvloedt je de kwaliteit van de aarde om de groei van mos tussen het gras tegen te gaan. Wat de kalk precies met de aarde doet en in welke periode van het jaar je dit het beste strooit vertellen we je in deze blog.

De functie van kalk

Het kalk dat op het gras wordt gestrooid moet natuurlijk een bepaalde functie vervullen. De kalkkorrels hebben niet direct invloed op het gras. De korrels zijn namelijk bedoeld om de pH-waarde van de aarde te beïnvloeden. Het strooien van kalk is noodzakelijk om de zuurtegraad van de grond omhoog te krijgen. Om verschillende redenen zal de grond steeds zuurder worden. Het probleem is dat in zure aarde mossen zeer goed gedijen. Wanneer er niks aan deze zuurtegraad wordt gedaan zal er meer mos gaan groeien dat uiteindelijk het gras zal verdringen. Door kalk op het gras te strooien gaat de pH-waarde van de grond omhoog waardoor er geen mos meer kan groeien.

Het beste moment om te strooien

Nu dat je op de hoogte bent van de functie en noodzaak van het kalk strooien op het gras is het ook handig om te weten wat het beste moment is om dit te doen. Vroeg in de winterperiode is het meest ideaal. Het liefste ook nog eens tijdens of net na een regen- of sneeuwbui. Onder deze omstandigheden zal de kalk namelijk snel in de aarde worden opgenomen. Vroeg in de winter is het beste moment omdat dan in het voorjaar de bodem de perfect PH-waarde heeft om bemest te worden. Overigens is één keer per jaar kalk strooien normaal gesproken voldoende. Een goede tip is om kalk met magnesium te gebruiken aangezien dit nog een extra voedingsstof is voor het gras.

Je vindt misschien ook leuk