Vloeren

Laminaat leggen: Welke laminaat is het meest geschikt?

24 april 2017
Laminaat leggen

Laminaat, een plaatmateriaal bestaande uit diverse lagen, is een vloerafwerking die eenvoudig gelegd kan worden door eenieder die een beetje handig is. De laminaatplanken zijn voorzien van een handig kliksysteem, zodat de plaatsing eenvoudig en snel verloopt.
Let wel op bij de plaatsing dat u bij de aansluiting van wanden een spatie laat van ongeveer 7 mm. Dit om schade bij uitzetten en inkrimpen van het materiaal te voorkomen.  In dit artikel legt Yourfloor hier meer over uit.

De verschillende types

Laminaat bestaat in 2 verschillende uitvoeringen, namelijk HDF laminaat (High Density Fiberboard) of MDF laminaat (Medium Density Fiberboard). Zoals je wellicht begrijpt uit de naam, is HDF sterker dan MDF- laminaat.

De zichtbare laag van een laminaatvloer is eigenlijk niet meer dan een fotolaag die het gewenste patroon weergeeft. Deze wordt voorzien van een slijtlaag zodat ze bestand is tegen dagelijks gebruik. Met de jaren is deze fotolaag behoorlijk gedetailleerd geworden waardoor ze nog nauwelijks te onderscheiden is van een massief houten plank. Je krijgt zo de warme uitstraling en charme van een houten vloer, maar dan stukken goedkoper!

Er zijn tal van prints mogelijk. Gaande van tal van verschillende hout- printen tot verschillende steen- printen. Zo kan je genieten van de warmte van hout, gecombineerd met de uitstraling van natuursteen!

Laminaat met V-groef

Naast vlakke groef, diepliggende groef en holle groef, heeft u ook de keuze voor de V- groef.
De V-groef ontstaat wanneer 2 laminaatplanken tegen elkaar worden geplaatst.
Dit is de beste laminaatvloer die u kan verkrijgen. Ze heeft niet alleen een luxueuze en stijlvolle uitstraling, maar geniet ook van tal van andere voordelen, zoals:
– Hyperrealistische uitstraling dankzij de groef die gelijkt op deze van een massieve parketvloer.
– Luxueuze uitstraling.

Onderhoud

Eenvoudig in onderhoud. Dat is misschien wel de grootste troef van een laminaatvloer. Geregeld stofzuigen zodat zand geen kans krijgt om slijtage te veroorzaken aan uw laminaatvloer. Met een vochtige doek of ‘Swiffer’ fris je je laminaatvloer meteen op als deze verontreinigd is. Let op met allesreinigers. Deze bevatten vaak bestanddelen die niet ideaal zijn voor je laminaatvloer. Beter is het om een reiniging product aan te schaffen wat specifiek is voor laminaatvloeren.

De grootste boosdoener voor uw vloer is wellicht zand. Het is dan ook belangrijk dat u zand geen kans geeft om slijtage aan te richten. Stofzuig geregeld en vermijdt zo de meeste krassen en doffe plekken.

Let op met water. Door de samenstelling uit verschillende laagjes, is het niet aangewezen om teveel water toe te passen. Bij teveel vocht zal de laminaat gaan opzwellen en beschadigd raken. Ideaal is een vochtige doek, 1 maal per week.

Laat u vooraf goed informeren indien u een laminaatvloer gaat kopen door een professionele vakman en ontdek de positieve eigenschappen van deze vloerbedekking.

Je vindt misschien ook leuk