Buiten

Ga voor de haag

9 oktober 2017

Met een haag bereik je meer dan je denkt. Alle voordelen op een rij.

Erfgrens

De haag werd van oorsprong geplant om het einde van je (boeren)land aan te geven. En nu nog markeer je heel duidelijk de erfgrens met de buren of de straat. Bij de voortuin wordt meestal een lage en bij de achtertuin een hoge haag geplant. Hier zijn verschillende soorten haagplanten [link: https://www.directplant.nl/haagplanten.html] voor te vinden.

Privacy

Met een haag creëer je privacy. Hoe hoger en ondoordringbaarder de haag, hoe meer privacy. Idealiter kies je voor een groenblijvende haag, want daarmee beperk je het zicht in elk seizoen. Maar ook een beukenhaag (Fagus sylvatica) houdt een deel van het verdorde blad vast en kan volstaan.

Groen

Je kunt er niet meer omheen, groen is hot. We kiezen steeds meer voor puur natuur en laten stenen en hout links liggen. En dat doen we niet voor niets. Een groen uitzicht, en dat kun je met een bladhoudende haag realiseren, maakt nu eenmaal gelukkiger dan kijken naar een houten of stenen muur. We voelen ons blijer en gezonder als we ons omringen met groen; het is wetenschappelijk bewezen!

Dieren

Niet alleen wij worden blij van een haag, maar ook vogels en insecten worden er gelukkiger van. Ze kunnen erin nestelen, eronder schuilen of scharrelen.

Meer redenen hebben we niet nodig om voor een haag te kiezen! Ben je overtuigd, dan is het najaar vanaf november een goed moment om een haag aan te planten. Je kunt dan voordelig wortelgoed kopen; de struiken worden dan direct uit de grond gehaald en dat scheelt in de prijs met planten die in pot worden verkocht.

Je houdt een haag mooi en strak door hem twee keer per jaar te snoeien, een keer voor en een keer na de zomer. Na het snoeien wat meststoffen geven helpt de haag om nieuwe uitlopers te maken.

Je vindt misschien ook leuk