Buiten

Vissen maakt je bewuster van het leven

4 november 2020

Je bent bewuster aan het leven als je gaat vissen. Je komt niet alleen zelf veel meer tot rust, maar je beseft de natuur ook veel meer. Een overhangende boom of een dichtbegroeide rietkraag zijn niet alleen mooie visstekken, het zijn ook nog is mooie stukjes natuur. Zorg er wel altijd voor dat je al je afval opruimt.

Vissen met vaste stok

De meeste vissers zijn ooit begonnen met de vaste stok. Dat is namelijk de perfecte hengel om de basistechnieken onder controle te krijgen en om de vissoorten te ontdekken. De meest gevangen vissoorten zijn waarschijnlijk de voorn en de brasem. Het aas waarmee je vist bij de vaste stok zijn onder andere maden, een korrel mais, wormen of brood, maar ook met de overgebleven pannenkoeken van het avondeten kun je een vis mee vangen.

Actief vissen

Als je graag wat actiever wil vissen dan is snoekvissen perfect. Bij snoekvissen kun je rekening houden met de stand van het water. Bij stilstaand of langzaam stromend water heb je meer kans om een snoek te vangen. Als het regent en er een beetje wind staat zijn de snoeken actiever aan het jagen omdat er meer zuurstof in het water komt. Snoeken zitten vaak op beschutte plekken zoals rietkragen, waterplanten, ondergelopen struiken en bomen maar ook bij bruggen en kruisingen van waterwegen. De snoek is goed te vangen met kunstaas.

Karper vissen

Karpers kunnen bijna overal leven omdat ze erg goed tegen de kou kunnen. Over het algemeen geven karpers de voorkeur aan rivieren en grote meren met langzaam bewegend water, de karper leeft overigens ook gewoon in sloten kanalen en parkvijvers. De karper eet zowel planten als kleine diertjes zoals: waterinsecten, sprinkhanen, gras en waterplanten.

Benodigdheden voor karpervissen

Als je net begint met vissen en je moet nog spullen kopen dan kun je het beste naar een hengelsport winkel gaan. Het personeel wil een beginnende visser altijd een helpende hand bieden ook met het in elkaar zetten van de hengel. De basisbenodigdheden om te gaan karpervissen zijn de hengel, een molen, de onthaakmat, een landingsnet, haakjes, dobber/lood, vislijn, aas, pieper, en een visvergunning.

 

Een tent met een stretcher is niet per se nodig maar het is wel handig voor als het slecht weer is of als je wil gaan nachtvissen. Een stretcher is een bed die iets boven de grond zit. Stretchers zijn compact en meestal opvouwbaar. Om de karpers te lokken kun je boilies kopen, zodat de karpers naar je eigen hengel toekomen. Boilies zijn kleine ronde deegbolletjes met allemaal verschillende smaken.

Tips

 

  1. Zorg niet dat je de karpers overvoert, want dan hebben ze geen honger meer om ook nog het aas te eten van je haak.
  2. Zoek unieke stekken op. Bij plekken die moeilijker bereikbaar zijn is de kans groter dat je een vis vangt.
  3. Varieer met aas.
  4. Heb geduld en vertrouwen, ook al van je de hele dag niks kun je in het laatste uur alsnog een vis vangen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je vindt misschien ook leuk