Buiten

Umbrië, het groene hart van Italië

4 november 2020

De centraal-Italiaanse regio Umbrië, ruim 100 kilometer boven Rome, wordt wel ‘het groene hart van Italië genoemd. Met zijn zacht glooiende heuvels en pittoreske stadjes heeft deze regio veel te bieden voor wie op zoek is naar prachtige uitzichten.

Groen Umbrië

Een bijnaam als ‘het groene hart’ krijg je natuurlijk niet zomaar, die moet je verdienen! Dit is vooral te danken aan de intens groene kleur van de heuvels die om de beide valleien heen liggen: de Umbrische Vallei en de Tiber Vallei. Dit natuurgroen was de basis voor een bekende dichtregel van Giosué Carducci, in 1906 de eerste Italiaan die een Nobelprijs voor literatuur wist te winnen:

 

Salve, Umbria verde, e tu del puro fonte

nume Clitumno! Sento in cuor l’antica

patria e aleggiarmi su l’accesa fronte

gl’itali iddii.

 

Dit betekent zoveel als: “Hallo, groen Umbrië, en jou de schone bron van de god Clitumnus. Ik voel in mijn hart het oude huis, en op mijn koortsige voorhoofd voel ik de antieke goden van Italië.

 

Bovendien is de regio erg vruchtbaar, zelfs voor Italiaanse begrippen. Op de heuvels bevinden zich talloze wijn- en olijfgaarden en graanvelden, veelal op kleine schaal. In de omgevingen zijn talloze fiets-, wandel-, of paardentochten te doen.

Steden en festivals

Im Umbrië liggen meerdere steden en schilderachtige dorpjes die vaak tegen de heuvels of bergen aan liggen. De stijl omhooglopende straatjes zijn daarom een opvallend kenmerk van de plaatsen in de regio.

 

De bekendste stad is zonder twijfel de hoofdstad Perugia, halverwege tussen de steden Florence en Rome. De stad heeft een wereldwijde faam dankzij de in 1308 opgerichte universiteit. Het Umbria Jazz Festival, waar talloze jazz- en popsterren hebben opgetreden wordt elk jaar in juli gehouden. Het festival, met in het verleden sterren als B.B. King, Dizzie Gillespie, maar ook Lady Gago of Alicia Keys is een uitstekende reden om Perugia te bezoeken.

 

Een andere interessante plaats om te bezoeken is het stadje Assisi vooral bekend van de heilige Franciscus. Franciscus van Assisi is de oprichter van de Franciscaner orde en de beschermheilige van alle dieren. Zijn heiligendag, 4 oktober, wordt dan ook wereldwijd gevierd als dierendag. De Sint-Franciscusbasiliek in Assisi (1253) is een een prachtig bouwwerk en sinds 2000 op de UNESCO werelderfgoederenlijst geplaatst.

 

In het noorden van Umbrië ligt het rustige stadje Gubbio, waar elk jaar op 15 mei het Festa dei Ceri, oftewel het feest der kaarsen, wordt gehouden. Op kolossale houten ‘kaarsen’ worden door drie verschillende teams drie heiligen door de stad gedragen. De teams, herkenbaar aan de verschillende kleuren, rennen door de straten bergopwaarts richting de San Ubaldo kerk. Wanneer je dit spektakel wilt zien raden we je aan om op tijd te komen: het is vaak enorm druk en erg hectisch in de smalle straatjes.

Verblijf in Umbrië

Er is nog veel meer te zien en te doen in het prachtige groene hart van Italië. Denk bijvoorbeeld aan de magnifieke watervallen van Cascata delle Marmore of het Lago Trasimene. Wanneer je de tijd wilt nemen om in alle rust van de regio te genieten zijn er vele holiday rentals in Umbria waar je in luxe kunt verblijven.

Je vindt misschien ook leuk