Trends

Een korte intro voor het dragen van mondmaskers

4 november 2020

Ze zijn in 2020 niet weg te denken uit het straatbeeld: mondkapjes. Vooral natuurlijk omdat ze sinds het begin van de zomer verplicht zijn in het OV. In het najaar kwam daar nog de oproep richting winkeliers in de grote steden bij om mondkapjes binnen te verplichten.

Wegwerp of katoenen mondmasker?

Al vanaf het begin zijn er eigenlijk twee verschillende soorten mondmaskers: de papieren mondmaskers voor eenmalig gebruik en de stoffen mondmaskers (meestal van katoen) die na gebruik gewassen kunnen worden. Zo’n gewassen mondmasker kan dan weer opnieuw gebruikt worden.

Beide soorten mondmaskers zijn niet-medisch. Dit betekent dat ze niet gekeurd zijn voor gebruik in de gezondheidszorg. Los van het nut, waarover het hele jaar al felle discussies woeden, zijn ze vandaag de dag gewoon belangrijk. Zeker als je regelmatig met het OV reist.

Wanneer je (bijna) dagelijks met de bus of trein reist om naar school of werk te gaan zijn de herwasbare mondmaskers een praktische keuze. Het textiel van deze mondmaskers werkt echter zelf niet zo goed als papieren wegwerp mondmaskers. Met een speciaal mondmaskerfilter, waarvoor de stoffen mondmaskers meestal een vakje hebben werkt dit type mondmasker wel volledig.

Een wegwerp mondmasker biedt uit zichzelf vaak een betere bescherming dan een katoenen mondmasker. Ze zijn vooral praktisch als je niet zo vaak met het OV reist en ze af en toe eens nodig hebt.

9 Aanwijzingen voor het dragen van een mondmasker

Welk type mondmasker je ook gebruikt, het is vooral belangrijk dat je het op de juiste manier gebruikt. Te veel mensen dragen hem wel over de mond, maar niet over de neus. Of raken het nog aan omdat het net niet helemaal lekker zit. Daarom een paar belangrijke tips voor het correct gebruik van een mondmasker:

  1. Gebruik een nieuw of gewassen mondkapje. Als je ‘s ochtends naar je werk of school reist en ‘s middags weer terug heb je dus niet genoeg aan één enkel mondkapje.
  2. Was je handen goed (20 seconden) met een desinfecterende zeep. Houd het mondkapje voor je gezicht en raak alleen de touwtjes of het elastiek aan om hem te vast te maken. Zorg dat het mondmasker goed over je neus, mond en kin zit. Je mag het mondmasker zelf (en zeker de binnenkant) daarbij niet aanraken!
  3. Raak het mondmasker ook na het opdoen niet meer aan met je handen.
  4. Is het mondmasker nat? Dan kun je het niet meer gebruiken. vervang het dan door een nieuw mondmasker.
  5. Raak het mondmasker zelf ook bij het afdoen niet aan, maar gebruik het elastiek of de touwtjes.
  6. Wegwerp mondmaskers kunt u direct met het restafval weggooien. Is er geen prullenbak in de buurt? Bewaar het mondmasker dan in een apart zakje totdat u het weg kunt gooien. Gooi het wegwerpmasker absoluut niet op straat of in de bosjes weg!
  7. Katoenen wegwerpmaskers kunt u bewaren in een dicht zakje of bakje, zodat u ze bij thuiskomst weer kunt wassen.
  8. Heeft u het mondmasker netjes weg gegooid of opgeborgen? Was uw handen dan goed met water en zeep.
  9. Mondmaskers van textiel kunt u op 60 graden wassen. Ook hier geldt weer dat u uw handen goed moet wassen nadat u het mondkapje in de wasmachine heeft gestopt en voordat u het mondkapje er weer uit haalt.

Je vindt misschien ook leuk