Buiten

Wanneer dakpannen laten vervangen?

31 januari 2019

Een dakpan gaat technisch gezien ongeveer 70 jaar mee, hierna is een dakpan aan vervanging toe. In werkelijkheid gaan dakpannen vaak minder lang mee, veel factoren zorgen hiervoor. Denk aan: wind, ijs, regen, mos, algen aanslag en de locatie van je huis. Deze factoren zorgen ervoor dat de dakpannen eerder het einde van hun levensduur bereiken. Als je een slecht dak hebt is de kans op een lekkage groot, zeker bij heftige regenbuien.

Heb je last van een lekkage? En vermoed je dat de dakpannen aan vervanging toe zijn? Laat een dakinspectie uitvoeren en indien nodig is het verstandig om nieuwe dakpannen te laten leggen. Nieuwe dakpannen laten leggen zorgt ervoor dat je weer jaren zorgeloos bent over het dak van je woning.

Nieuwe dakpannen

Naast nieuwe dakpannen komen er nog veel meer zaken kijken als je dak aan vervanging toe is. Denk bijvoorbeeld aan het stucwerk, de plafonds, vloeren of dakkapellen dat moet worden aangepakt. Zeker als het oude en slechte dak al voor een lekkage heeft gezorgd moeten er veel dingen aangepakt worden voordat het nieuwe dak wordt geplaatst.

Dakpannen vervangen; wanneer?

Vraag je jezelf af wanneer het verstandig is om de dakpannen te laten vervangen? Lees hieronder wanneer het verstandig is om de dakpannen te vervangen.

  • Als de dakpannen te vuil worden en niet meer gereinigd kunnen worden
  • Als er veel kapotte dakpannen tussen zitten
  • Als de nokjes er onder uit breken
  • Als de dakpannen poreus zijn geworden
  • Als er isolatie geplaatst moet worden en het niet meer de moeite waard is om de oude dakpannen terug te plaatsen

Dakpannen onderhouden

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van de nieuwe dakpannen. Daarom is het belangrijk om deze goed te blijven onderhouden. Een dakdekker kan je adviseren over hoe je het beste de dakpannen kunt onderhouden en hoe vaak er onderhoud nodig is. De eerste jaren zal er weinig onderhoud nodig zijn, maar in de loop der jaren wordt het onderhoud meer.

Je vindt misschien ook leuk