Bewust leven

Bewuster leven? rijdt elektrisch!

4 november 2020

Autorijden is een groot deel van ons leven, maar het is ook heel schadelijk. Door elektrisch te rijden kun je nog steeds profiteren van een auto én bewuster leven. wat zijn de voordelen van een elektrische auto? Lees het hier!

Minder CO2 uitstoot

Als je kijkt naar de eigenschappen van een elektrische auto, dan staat er 0 gram CO2 uitstoot per kilometer. Dat is inderdaad de uitkomst van de verplichte Europese verbruikstest. Er is geen directe uitstoot maar wel indirecte uitstoot, want opwekking van elektriciteit zorgt ook voor uitstoot. Als je al deze factoren bij elkaar optelt ook wel well-to-wheel-uitstoot genoemd. Blijkt dat de WTW-uitstoot van een elektrische auto vier keer lager is dan die van een benzine- of dieselauto.

 

Bij de productie van een auto komt er ook CO2 vrij, vooral bij het maken van de accu. Door de uitstoot tijdens het produceren van een accu is de milieu-impact groter bij een elektrische auto dan bij een brandstofauto. Doordat de elektrische auto minder CO2 uitstoot per gereden kilometer, komt er uiteindelijk een kantelpunt. Bij een middelgrote auto is dat na ongeveer 39.000 kilometer. De levensduur van een gemiddelde auto is 220.000 kilometer. Dan heeft de elektrische auto onder de streep 35 tot 55 procent minder CO2 uitstoot dan een vergelijkbare benzineauto.

Goedkoper op de lange termijn

Een elektrische auto is in aanschaf duurder dan een vergelijkbare brandstofauto, maar in gebruik goedkoper. De energiekosten van een elektrische auto zijn lager dan die van een benzineauto, dus hoe meer er gereden wordt in een elektrische auto hoe meer voordeel je hebt. Ook kun je bij aanschaf van een nieuwe elektrische auto 4000 euro subsidie krijgen, en bij een tweedehands auto 2000 euro subsidie. De voordeligste plek om je auto op te laden is thuis dat kost 0,23 euro per kwh, dan kost het 0,04 euro per kilometer. Als je de auto in de stad ergens wil opladen ben je al gauw tussen de 0,20-0,60 eurocent per kwh kwijt, en nog een een laadpas abonnement.

nog geen rijbewijs?

Ga dan op zoek naar een instructeur met een elektrische auto, zo kun je nog steeds bewuster zijn. Ook kun je online auto theorie oefenen. Op deze manier gebruik je geen boeken en voorkom je papierverspilling.

Hier nog een paar handige tips:

  • Ga een keer met je ouders/vrienden mee in de auto en probeer de borden te herkennen.
  • Ga eerst leren en daarna oefenexamens op internet maken, zodat je weet op welke onderdelen je wel en niet goed scoort.
  • Soms lijken er 2 antwoorden goed, zorg er dan voor dat je het meest goede antwoord kiest.

Succes met je auto theorie examen!

 

 

 

Je vindt misschien ook leuk