Design

Natuurlijke tak trapleuning

15 maart 2016

Bij verschillende woon- en interieurtrends zien we de afgelopen jaren duidelijk een groeiende interesse naar het gebruik van natuurlijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan het landelijk wonen of het Scandinavisch wonen, waarbij het gebruik van natuurlijke materialen aan de basis staat van interieurontwerp. Bij natuurlijke materialen wordt er gerefereerd naar houten meubels en accessoires maar ook dierlijke materialen zoals wol, katoen of koeienhuiden en schapenvachten worden veelvuldig gebruikt. De natuurlijke tak trapleuning is zo’n accessoire die geheel in deze trend past. Het kenmerkende aan de tak trapleuning is dat hiervoor de natuurlijke vorm van het hout in stand wordt gehouden. Hierop worden rvs beugels bevestigd, waarmee ze aan de muur langs de trap worden bevestigd.

Tak trapleuningen

Er zijn verschillende soorten tak trapleuningen. Er zijn aardig wat mensen die een tak trapleuning zelf proberen te maken van een mooie tak die ze hebben gevonden, dit heeft echter niet altijd meteen het gewenste effect. We kunnen bij tak trapleuningen onderscheid maken uit 3 verschillende mogelijkheden namelijk het vervaardigen van een tak trapleuning uit ruwe takken, drijfhout en bewerkt hout.

Ruwe tak trapleuning

Voor het vervaardigen van een ruwe tak trapleuning worden ruwe takken gebruikt, waarbij de noesten soms nog duidelijk aanwezig zijn. Het zijn vooral deze trapleuningen die veel doe-het-zelvers vaak zelf proberen te maken. Hierbij is het belangrijk dat de tak goed wordt gedroogd en dat de bast goed wordt verwijderd, voordat de trapleuning ook daadwerkelijk wordt geplaatst. Wanneer het hout niet goed wordt gedroogd, kan het hout gaan werken en uiteindelijk gaan scheuren of breken. Probeer ook een tak te vinden met zo min mogelijk uitstekende takken of deze er in ieder geval netjes van af te halen. Een natuurlijke trapleuning met veel uitstekende takken is namelijk erg gebruiks onvriendelijk. Met name kinderen en ouderen kunnen zich hier nog al eens flink aan bezeren.

Drijfhout tak trapleuning

Deze trapleuningen worden gemaakt van drijfhout. Dit zijn takken of dunne stammen die vaak lange tijd in het water hebben gelegen. Door de werking van het water krijgt de tak een mooie glad gestreken vorm.

 

Massief houten tak trapleuning

Deze vorm van tak trapleuningen is niet de originele vorm van tak trapleuningen. Deze worden namelijk van een massief stuk hout vervaardigd en in een natuurlijke vorm gevormd. De reden voor deze methode is omdat het hout op deze manier vaak minder snel breekt dan bij een echte tak.

 

 

 

 

Je vindt misschien ook leuk