Buiten, Woonkamer

Hypotheek berekenen voor een nieuw huis

29 juli 2016

Vaak wordt de vraag gesteld of dit nu het goede moment is om een huis aan te schaffen. Men wijst dan op de lage hypotheekrente en lijkt dat voldoende redenen te vinden om maar een huis te kopen. Maar wat is nu echt het beste moment om een huis te kopen?

Dat valt niet te zeggen

Helaas is die vraag maar met een heel simpel en onwenselijk antwoord te beantwoorden: daar valt niets zinnigs over te zeggen. Als iemand het antwoord op die vraag wist, dan zou bijna niemand meer een huis kopen tot dat moment is aangebroken.

Iedereen moet voor zichzelf bepalen wat een huis en het bijbehorende woongenot waard is. Feit is dat de hypotheekrente op dit moment historisch laag is, zoals met een hypotheek berekenaar eenvoudig valt in te zien. Met zo’n berekenaar kun je je hypotheek berekenen. Bovendien zijn de huizenprijzen fors gedaald de afgelopen tijd. Maar dat zegt nog niets over wat een huis echt waard is. Misschien zijn de huizen over twintig jaar nog maar half zo duur, maar misschien vertienvoudigen de prijzen wel. Niemand kan er wat over zeggen, maar eigenlijk hoeft dat ook helemaal niet. Je leeft om te kunnen genieten in dit leven, en als een eigen koophuis met hypotheek daar op dit moment bij kan passen, dan is dit het goede moment om een woning te kopen. Als je daar nog niet aan toe bent en liever nog even wacht, dan is het raadzaam om te wachten.

Sowieso is het nooit verstandig om een woning te kopen als je daar niet voor de volle honderd procent achter staat. Alleen wanneer dat wel het geval is, kun je pas echt genieten van je nieuwe woning. En dat is veel meer waard en veel belangrijker dan een lage hypotheekrente of die gedaalde huizenprijzen; de toekomst op dat gebied is immers onzeker.

Je vindt misschien ook leuk