Buiten

Wat komt er allemaal kijken bij het aanleggen van een nieuwe tuin?

29 april 2024
Aanleg nieuwe tuin

Wat komt er allemaal kijken bij het aanleggen van een nieuwe tuin?

De lente is weer begonnen en dat betekent voor veel mensen dat er weer kritischer naar de tuin wordt gekeken. Misschien jeuken je handen al jaren om deze eens goed onder handen te nemen en is het nu dan eindelijk zover. De aanleg van een geheel nieuwe tuin vlak voor de zomer? Dat belooft natuurlijk heel veel goeds en plezier als deze eenmaal klaar is.

 

Met de nadruk op áls. Want voor die tijd moet er natuurlijk nog wel een heleboel gebeuren. Vaak wordt onderschat wat een klus het is om een gehele tuin aan te pakken. Zelfs een kleine tuin volledig veranderen kost veel tijd, aandacht en geld. Daarom is het belangrijk dat je jezelf goed laat informeren over de mogelijkheden en van tevoren voldoende onderzoek doet. Een goede voorbereiding is immers al het halve werk. Want wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het aanleggen van een nieuwe tuin?

Zelf doen of laten doen?

Ben je van plan om de tuin in het vroege voorjaar aan te pakken? Dan moet je dit vaak al zeker een jaar van tevoren vastleggen. Zeker als je hier hulp van een hovenier bij nodig hebt. Vergeet niet dat het vroege voorjaar voor hen een absoluut topseizoen is.

 

Maar wil je het wel allemaal uitbesteden? Of ben je van plan om een groot deel (of zelfs volledig) zelf te doen? Wees je ervan bewust dat er veel komt kijken bij de aanleg van een nieuwe tuin. Zeker als je dit nooit eerder hebt gedaan. Als je een beetje handig bent, kun je echter al een heel eind komen.

De kans is ook groot dat je niet over de juiste benodigdheden, machines en gereedschappen beschikt. Wat dacht je bijvoorbeeld van graafmachines om grond af te voeren? Dit zijn dingen die een gemiddelde doe-het-zelver niet zomaar in de schuur heeft liggen. Natuurlijk is het wel mogelijk om ze te huren, maar dit vraagt wel om nog meer extra planning en het treffen van voorbereidingen. Daarom is het goed om hier rekening mee te houden.

Wees ook realistisch. Besteed de echt lastige klussen uit en bespaar geld door minder moeilijke klussen zelf te doen.

Maak een plan voor afwatering en bewatering

 

Een van de belangrijkste factoren in de aanleg van een nieuwe tuin is hoe de afwatering en bewatering is geregeld. Vaak zien we bijvoorbeeld in nieuwbouwwijken dat er te weinig is gedacht aan het afvoeren van water. Tijdens regenachtige periodes staan de tuinen dan ook al snel blank. Met alle gevolgen van dien voor de planten en al het andere moois in de tuin.

Niet alleen over het afvoeren van water moet nagedacht worden, maar ook over de mogelijkheden bij langere periodes van droogte. Door de klimaatverandering zien we dat laatste immers steeds vaker. Een beregeningsinstallatie is dan ook zeker geen overbodige luxe en kan helpen om jouw tuin straks in optimale conditie te houden, ongeacht de duur van de droogteperiode.

 

Je vindt misschien ook leuk