Inrichting, Woonkamer

Audiomeubels: vaak onderschat maar steeds belangrijker

25 juli 2016

Audiomeubel of tv-meubel?

Iedereen heeft weleens gehoord van een tv-meubel of heeft er een thuis staan. Dat ligt anders voor de term audiomeubels. Dit type meubels wordt echter steeds belangrijker. Televisies hangen namelijk steeds vaker aan de muur, waardoor een specifiek tv-meubel niet meer zo van belang is. Maar voor de sfeer en ook gewoon voor het praktisch nut, is het wel verstandig om gebruik te maken van een (audio)meubel dat onder deze tv staat.

Randapparatuur en akoestiek

Audio meubels hoeft natuurlijk niet alleen maar te dienen om ‘slechts’ audio in te herbergen. Vaak zien we dat dit meubel ook gebruikt wordt om bijvoorbeeld een dvd-speler met bijbehorende dvd’s een mooie plaats te geven. Of denk aan een spelcomputer die hier prima kan staan. Belangrijk is wel om kabels mooi weg te werken.  Ook voor de geluidskwaliteit is een goed audiomeubel van belang. Over de akoestiek wordt vaak niet zo goed nagedacht. Audio- en tv-randapparatuur moet niet simpelweg ergens op staan, maar de trillingen die de muziek teweegbrengt moeten ook goed worden weergegeven. De vraag is: ga je voor optimale geluidskwaliteit of is ‘redelijk klinken’ afdoende. Uiteraard is het advies om klankresultaat niet aan het toeval over te laten. De akoestiek in de luisterkamer bepaalt gemiddeld 50% van het resultaat. Dus houd rekening met de geluidskwaliteit bij de aanschaf van een audiomeubel, een compromis wordt nooit een optimum. Een audiomeubel moet ruimte bieden aan apparatuur, maar geluidskwaliteit is zeker net zo belangrijk.

Functioneel en stijlvol

Wordt dan dan wel mooi, zo’n moderne tv boven een houten audiomeubel? Dat wordt het zeker! De beide stijlen kunnen elkaar namelijk prachtig aanvullen. De tv die erboven hangt, vormt een mooie combinatie met het audiomeubel: modern en klassiek. Kötter Wonen in Nijverdal biedt een verrassend grote en tevens betaalbare collectie met mooie audio meubels en tv meubels met slimme opbergmogelijkheden, voor de stereo, dvd-speler, dvd’s en cd’s. Ook is deze collectie volledig afgestemd op onze kastencollectie, waardoor u een bepaalde stijl ook erg goed in de hele kamer kunt laten terugkomen. Kies bijvoorbeeld voor een trendy industriële stijl, waarin hout en metaal met elkaar gecombineerd worden. Of ga voor een meer klassieke, landelijke stijl. Op deze manier zijn functioneel en stijlvol prima met elkaar te combineren.

Jouw ideale audiomeubel

Bovenstaande geeft waarschijnlijk al een goed beeld over audiomeubels en waar je aan moet denken bij de oriëntatie op een dergelijk meubel. Tot slot nog een aantal extra adviezen over waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een audiomeubel.

Bepaal de locatie

Voordat je een audio- of tv-meubel koopt, moet je goed nadenken over een aantal zaken. Welke stijl past in de woonkamer, en past het meubel qua verhoudingen goed in mijn interieur? Moet het meubel op de grond staan of mag het meubel zweven? Daarnaast is het ook belangrijk dat het meubel op voldoende afstand van je bank staat. Denk hierbij aan ongeveer 10 cm afstand voor iedere inch die je tv groot is.

Bepaal de afmetingen

Dit klinkt heel logisch, maar wordt vaak vergeten. In een winkel of showroom lijken meubels vaak minder groot dan ze thuis blijken te zijn. Maak niet de fout dat je een audiomeubel te groot koopt, want dat is zonde. Meet daarom van tevoren goed wat de beschikbare ruimte is voor het meubel en neem deze afmetingen mee naar de winkel.

Bepaal wat je erin kwijt wil

Denk van tevoren goed na over welke (rand)apparatuur je op en in het audiomeubel kwijt wilt, om te voorkomen dat je het te groot of te klein koopt. Misschien kun je wel af met een kleiner meubel dan je van tevoren dacht, of heb je juist behoefte aan een groter formaat. Denk hier van tevoren goed over na om teleurstellingen te voorkomen.

Hopelijk helpen deze tips je in de zoektocht naar het juiste audiomeubel. Succes met de aanschaf!

Je vindt misschien ook leuk