Bij de verbouwing van je tuin wil even helemaal wat anders. Wat nu allemaal grind is, wordt gras. Maar hoe kan je dit het beste doen? Ga ik graszaad planten of laat ik graszoden leggen? Lees hier alle eigenschappen en voordelen van graszoden ten opzichte van graszaad!
Wat zijn graszoden?
Maar allereerst, wat zijn graszoden precies? Graszoden zijn grote lappen gras. Deze lappen bestaan aan de onderkant uit grond en sterke wortels en bestaan aan de bovenkant uit het gras zelf. De graszoden worden op grote oppervlakten gekweekt en na 12 maanden worden deze geoogst. Na deze 12 maanden zijn de wortels en het gras namelijk sterk genoeg om op een andere plek door te kunnen groeien, zoals bijvoorbeeld in jouw tuin. Er zijn ook verschillende soorten graszoden, het is maar net waar jouw voorkeur naar uit gaat.
Soorten graszoden
Er zijn eigenlijk drie verschillende soorten graszoden, namelijk:
- Sportgras. Sportgras is perfect voor sportclubs of verenigingen, maar ook goed voor jouw tuin. Dit prachtige lichtgroene gras is ideaal voor een barbecue of tuinfeestje. Sportgras kan namelijk goed tegen zware belasting en kan overal groeien. De maaihoogte van dit gras ligt rond de 35 millimeter.
- Speelgras. Speelgras wordt vaak op locaties gebruikt waar veel activiteiten zijn. Dit type gras kan zeker tegen een stootje en dus ideaal voor veel gebruik. Heb je bijvoorbeeld kinderen of huisdieren? Geen probleem. Dit type gras herstelt zichzelf snel en kan ook gebruikt worden als siergras. De maaihoogte van speelgras is 30 millimeter.
- Premiumgras. Premium gras kan net zoals bovenstaande grassoorten tegen een stootje. Maar, premiumgras kan veel beter tegen de schaduw. Maar elk soort gras heeft wel zon nodig, premiumgras heeft ongeveer 3 tot 4 uur direct zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. De maaihoogte van premiumgras is 30 millimeter.
De voordelen van graszoden
Graszoden brengen erg veel voordelen met zich mee, ten opzichte van graszaad. Door middel van graszoden heb je gelijk resultaat in je tuin. De graszoden hoeven niet meer te groeien, alleen in de grond. Hierdoor kunnen de graszoden ook op bijna elk moment van het jaar aangelegd worden. Vogels zijn dol op graszaad en kunnen deze makkelijk uit de grond pikken. Hierdoor kunnen er kale plekken ontstaan in het nieuwe gazon, wat natuurlijk niemand wil. Onkruid maakt weinig kans om tot het oppervlak te komen, door de sterke wortellaag van de graszoden.