Buiten, Planten, Styling, Trends

Een vijver in je tuin aanleggen en onderhouden

21 oktober 2015
vijver

Zowel voor volwassenen en kinderen kan het aanleggen van een vijver in je tuin veel betekenen. Een vijver brengt leven met zich mee, doordat je er bijvoorbeeld vissen in kunt laten zwemmen, planten kunt laten groeien, enzovoorts. Zonder dat je hierom vraagt, zullen er met de vissen en planten automatisch ook andere dieren naar de vijver trekken. Denk aan bijtjes die op zoek gaan naar honing, vlinders die zoeken naar nectar in de planten en reigers, die je vissen proberen te vangen. Reden genoeg om de aanleg van een vijver eens te overwegen, als je hier voldoende ruimte voor hebt in de tuin.

Aanleg van een vijver in je tuin

De aanleg van een vijver in je tuin kun je zelf doen, maar ook laten doen door een erkende klusjesman. Bij het aanleggen van een vijver heb je de keuze tussen een zelf gecreëerde vijver, of een vijver met een vaste vorm. De vijver met vaste vorm kun je als een bak in een keer in een gat in de grond plaatsen, wat dus veel tijd bespaart. Veel mensen vinden een zelf gevormde vijver echter veel mooier en natuurlijker ogen! Hierbij maak je zelf een gat in de grond, die je vervolgens afdekt met speciaal vijverfolie. Hier kan je de grootte en vorm helemaal zelf bepalen, waardoor deze nog beter in je tuin past.

Beplanting bij de vijver
Naast (zuurstof)planten in de vijver zorgen planten rondom de vijver ook voor sfeer in de tuin. Door de groeiwijze van deze planten zijn ze erg mooi in combinatie met het water. Enkele voorbeelden van prachtige oeverplanten zijn:
Mazus reptans – Mazus
Darmera peltata – Schildblad (Plant & Grow)
Calamagrostis acutiflora ‘Overdam’ – Pluimstruisriet
Ligularia przewalskii – Kruiskruid
Matteuccia struthiopteris – Struisvaren
Lobelia fulgens ‘Queen Victoria’ – Lobelia

Een vijver in je tuin onderhouden

Om het welzijn van de planten en dieren in je vijver te kunnen waarborgen, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Maak je vijver bijvoorbeeld eens per jaar grondig schoon, gebruik een (water)pompje om voldoende zuurstof in het water te houden, verwijder planten als deze gaan overheersen in de vijver en gebruik een net om reigers op afstand te houden. Mochten er toch dieren doodgaan in de vijver, dan kun je nieuwe dieren plaatsen. Zo blijven de vissen als een groep bijeen!

Je vindt misschien ook leuk