Woonkamer

Een kachel aanschaffen

1 november 2016

Pelletkachels van Graveka zijn een soort kachel waarin houtpellets worden verbrand. Verschillende soorten pellets kunnen hiervoor gebruikt worden, maar de ene grondstof heeft betere eigenschappen dan de andere. In dit artikel zullen deze verschillende soorten pellets en de verschillen tussen pelletkachels en andere soorten kachels besproken.

Soorten kachels

Een kachel is een gesloten bak waarin warmte wordt opgewekt door een grondstof te verbranden. Vroeger werd hier vaak steenkool of gas voor gebruikt, tegenwoordig zijn hout- en pelletkachels populairder. Het soort kachel dat we allemaal kennen is de gewone houtkachel. In dit soort kachel worden houtblokken gegooid op een houtrooster, die vervolgens verbrand worden. Het overblijvende as wordt meestal onder de houtrooster verzameld zodat het makkelijk schoongemaakt kan worden. Houtkachels hebben een hoog rendement door stralingswarmte en zijn meestal gemaakt van gietijzer maar zijn onderhoudsintensiever en schadelijker voor het milieu dan bijvoorbeeld gaskachels. Een andere soort kachel is dus de gaskachel. Dit soort kachel werkt op gas en kan aan- en uit gezet worden. Ook is de temperatuur te regelen met een thermostaat, in tegenstelling tot een houtkachel. Het is minder onderhoudsintensief dan een houtkachel, maar regelmatig nazicht is belangrijk. Een pelletkachel is een kachel waarin pellets worden verbrand. Pellets worden in een ingebouwd reservoir gegooid die van daaruit naar de verbranding gaan. Het handige hieraan is dat de kachel de temperatuur kan regelen door te sturen hoeveel pellets er verbrand worden en de luchttoevoer aan te passen. Het heeft een hoger rendement dan een traditionele houtkachel en is minder vervuilend. Hierdoor is er slecht een kleine schoorsteenpijp nodig. Verder zijn pelletkachels regelbaar met een thermostaat, waardoor je tijden kan instellen waarin hij in- en uitschakelt. Doordat de pellets niet rechtstreeks verbrand worden, maar eerst in een reservoir terechtkomen hoef je zelfs niet elke dag bij te vullen. Het nadeel aan dit soort kachel is dat je vaak nog steeds de as die vrijkomt handmatig moet verwijderen. Daarnaast bestonden er vroeger nog veel meer soorten kachels, maar zijn de meeste grondstoffen hiervoor in onbruik geraakt de laatste jaren.

Soorten pellets

De meeste gebruikte soort pellets zijn houtpellets. Dit is samengeperst houtafval dat makkelijk opgeslagen kan worden en een hoog rendement heeft. Er wordt geen lijm of ander bindmiddel toegevoegd, omdat tijdens het samenpersen ligninge vrijkomt, een natuurlijk bindmiddel. Andere soorten grondstoffen voor pellets zijn mais, kersenpitten en olijfpitten. Ook cellulose houdende materialen kunnen gebruikt worden als basis voor pellets. Voorbeelden hiervan zijn stro of artisjokresten. Het is wel belangrijk dat de pelletkachel aangepast is op het soort pellet.

Iets voor jou?

Een pelletkachel is makkelijk, met één vulling kun je meerdere dagen stoken, ze ontwikkelen minder rook, zijn minder luchtvervuilend en pellets zijn handig op te slagen. Het nadeel is dat je elektriciteit nodig hebt voor een pelletkachel en de aankoopprijs is enorm hoog. Kan je dus de investering doen en wil je een handige kachel, dan kan een pelletkachel een goede optie zijn.

Je vindt misschien ook leuk