Vakantie

Een huis kopen in het buitenland, waar moet je op letten?

19 januari 2021

Hey globetrotter, wat leuk dat je de stap genomen hebt om een huis in het buitenland te gaan kopen! Uiteraard zijn er wel een paar zaken waar je op moet letten, zodat je goed beslagen ten ijs komt. In dit artikel gaan we in op zaken die handig zijn om te weten of regelen voordat je een huis in het buitenland gaat kopen.

Bied nooit in het hoogseizoen

Tijdens het hoogseizoen ben je op vakantie en terwijl je door de pittoreske straatjes van jouw vakantiebestemming slentert kom je langs een makelaarskantoor. Ineens borrelt er een gedachte in je op die je niet meer loslaat. Waarom zou je geen tweede huis kopen in het buitenland? Je hebt dan altijd een vakantiebestemming en wanneer je er geen gebruik van maakt kun je het verhuren aan toeristen! Een win-win situatie dus! Trap echter niet in de valkuil dat je bij thuiskomst gelijk aan het bieden slaat op een vakantiewoning. In het hoogseizoen liggen de prijzen voor deze woningen hoger dan in het laagseizoen. Ben je serieus over een huis kopen in het buitenland, neem dan contact op met een gespecialiseerde makelaar. Wil je bijvoorbeeld een huis kopen in Marbella, kijk dan eens bij Villa Nova Real Estate. Zij zijn gespecialiseerd in de aankoop en verkoop van woningen in Spanje. Voor ieder land zijn er overigens gespecialiseerde makelaar te vinden. Met wat goed zoekwerk op internet kom je al een heel eind!

Laat altijd een bouwtechnische keuring uitvoeren

Al koop je een piepklein appartementje in het buitenland, laat deze altijd van te voren checken via een bouwtechnische keuring. Wanneer je een woning koopt die eerder door iemand anders bewoond is, kan het zijn dat de staat van de woning niet zo rooskleurig is als de eigenaar over doet komen. Voorkom dus verrassingen met een keuring. Ga ook altijd even zelf polshoogte nemen. Ook al ben je even wat reiskosten kwijt, dat is altijd nog beter dan jarenlang aan een koop vastzitten die allerlei verborgen gebreken heeft.

 

Check bij welke makelaars het huis te koop staat

In Nederland staat een huis vaak maar bij één makelaar te koop. In het buitenland is het echter goed mogelijk dat een woning bij meerdere makelaars te koop staat. En niet alleen dat, vaak verschillen de prijzen onderling ook nog erg van elkaar! Doe dus altijd research naar de woning die je op het ook hebt en kijk welke makelaar de beste voorwaarden heeft voor de koop. 

Ga na wat het bestemmingsplan voor de woning is

Begint het al te kriebelen? Dat snappen we, want het is ontzettend leuk om een woning in het buitenland te hebben. Vergeet in ieder geval niet om het bestemmingsplan voor de woning te controleren wanneer je grond koopt of wanneer je wilt verbouwen. Zo weet je zeker dat jouw plannen door kunnen gaan.

 

Je vindt misschien ook leuk