Inrichting

Welke soorten prullenbakken zijn er?

3 februari 2021

Een goede prullenbak in je huis hebben is onmisbaar. Waarschijnlijk heb je er zelfs meerdere in je huishouden. Zo heeft bijna elk huishouden een prullenbak in de keuken en eentje in de badkamer. Maar vaak ook nog eentje op het toilet, in de slaapkamer en/of in de bijkeuken. Maar waar moet je nu op letten bij het kopen van een goede prullenbak en dan specifiek voor in de keuken? Wij leggen het je uit!

 

De inhoud

Het belangrijkste om naar te kijken is de inhoud van de prullenbak. Kleine prullenbakjes hebben meestal een inhoud van 3 of 5 liter en zijn voor in de badkamer. Maar voor een huishouden van twee personen heb je een pedaalemmer van 30 liter nodig. Wonen jullie met vier mensen in een huis? Dan is het vaak verstandig om een prullenbak van 50 liter te kopen. Kleine kinderen of veel afval? Kies dan voor een prullenbak van 60 liter.

 

Vrijstaand of inbouw

Nadat je de inhoud van de prullenbak bepaald hebt, is de tweede keuze die je moet maken of je een inbouw of een vrijstaande prullenbak wilt hebben. Inbouw betekent dat de afvalemmer in je keukenkastje wordt geplaatst. Het voordeel hiervan is dat de prullenbak uit het oog is, opgeruimd staat netjes. De inbouwafvalemmer neemt echter wel ruimte in je keukenkastje in beslag die je misschien niet hebt of liever op een andere manier gebruikt. In dat geval kies je voor een vrijstaande prullenbak.

 

Het design

Kies je voor een vrijstaande prullenbak, dan wil het oog natuurlijk ook wat! Er zijn honderden modellen dus het is goed om een gedegen keuze te maken over het design van de prullenbak. Hierbij spelen een drietal factoren een rol; de vorm, de kleur en het materiaal. Qua vorm kun je denken aan rond of aan rechthoek of vierkant. Waarbij een rechthoekige of vierkante pedaalemmer vaker wat strakker overkomt. Qua materiaal zie je vaak RVS, maar ander metaal of kunststof is ook mogelijk. En qua kleur kun je natuurlijk ook uit een heel divers palet kiezen. Een voorbeeld van een mooie design prullenbak is de Brabantia Bo Touch Bin

Je vindt misschien ook leuk