Inrichting

7 tips om een levensloopbestendige woning te creëren

24 juli 2018

7 tips om een levensloopbestendige woning te creëren

We worden steeds ouder, maar moeten ook steeds langer in onze eigen woning blijven wonen. Terwijl de gebreken er niet minder om worden. De vraag is dan dus hoe dit het best opgelost kan worden. Het is in ieder geval van belang om de woning levensloopbestendig te maken. Deze 7 tips kunnen daarbij in ieder geval goed bij helpen.

1 Houd het simpel
Maak de woning niet te ingewikkeld met allerlei obstakels. Zaken die op jonge leeftijd gemakkelijk te ontwijken zijn, zijn dat op latere leeftijd een stuk minder. Zorg dus voor veel ruimte. Zelfs wanneer bijvoorbeeld gekozen is voor een lichtgewicht rollator kopen. Ook dan moet het nog altijd gemakkelijk manoeuvreren blijven. Begin hier dus altijd mee wanneer de woning wat beter begaanbaar moet worden.

2 Ruimte
Ook is het slim om de belangrijkste middelen dicht bij de hand te houden. Dat betekent dus dat er ruimte gemaakt moet worden om een rollator of een scootmobiel te kunnen stallen. Dit hoeft niet veel ruimte te zijn. Het is namelijk heel goed mogelijk om te werken met een scootmobiel die opvouwbaar is. Dat neemt niet weg dat een mooi plekje dat gemakkelijk te bereiken is wel aan te raden is.

3 Geen trap
Het is slim om traplopen simpelweg te voorkomen. Zorg dus dat alle benodigde ruimtes op dezelfde vloer te vinden zijn. Indien dit mogelijk is, is het slim om een slaapkamer en badkamer op de begane grond te bouwen. Zo kan er overal gebruik van gemaakt worden zonder dat dit onmogelijke inspanningen hoeft te vergen. Denk hier bijvoorbeeld bij de bouw al aan.

4 Eerdere fase
Bedenk wel dat het om een levensloopbestendige woning gaat. Dat betekent dus dat in een eerdere fase helemaal niet aan de orde is dat alles op de begane grond moet terug te vinden zijn. Zorg dus dat deze ruimtes eerst op een andere manier te gebruiken zijn en zorg ook voor een bad- en slaapkamer op de eerste verdieping.

5 Zuinig
Ook niet onbelangrijk, is het nadenken over de kosten. Wanneer de leeftijd wat hoger wordt, en er al lang niet meer gewerkt wordt, dan worden de reserves ook wat kleiner. Het is dan fijn als de woning niet te veel kosten met zich mee hoeft te brengen. Denk bijvoorbeeld aan zuinigheid met energie. Dit kan veel voordeel bieden.

6 Toegankelijk en veilig
Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen toegankelijkheid en veiligheid. Dat betekent dus dat er geen drempels en obstakels op weg te vinden moeten zijn. Tegelijkertijd betekent dit ook dat het niet de bedoeling is dat er ruim baan gemaakt wordt voor kwaadwillende personen om toegang tot de woning te krijgen. Zoek hier altijd naar de juiste balans.

7 Gezonde lucht
Ook belangrijk voor een levensloopbestendige woning, is de mate waarin met de luchtcirculatie om wordt gegaan. Wie ouder wordt, zal meer last van het hart en de longen krijgen. Dit is bijna niet te voorkomen. Bovendien is warmte een groter probleem. Goede luchtcirculatie houdt de gezondheid beter in orde.

Je vindt misschien ook leuk