Styling

Zelf verbouwen? Zo doe je dat efficiënt

17 september 2019

Je hebt alleen, of samen met je partner of gezin, je droomhuis gevonden. Of ga je juist een eigen huis bouwen? Voordat dit droompaleis helemaal tot je zin is, moet er het een en ander gebeuren. Een verbouwing is onvermijdelijk. Je kunt dit natuurlijk uitbesteden, maar je kan er ook voor kiezen het zelf te doen. Hoe pak je dit aan? Het is natuurlijk niet de bedoeling eindeloos in de rommel de zitten, of jarenlang in een huis te wonen waar de plinten nog los tegen de muur staan. Er zijn genoeg voorbeelden van hoe het niet moet. Gelukkig zijn er ook genoeg voorbeelden van verbouwingen die wel geslaagd zijn. Hoe hebben deze ‘doe-het-zelfers’ dit aangepakt?

 

Kun je er wonen?

Als je start is het slim om te bekijken of je al in het huis moet wonen of dat je tijdelijk in een schuur of caravan kan bivakkeren. Mocht je toch in het huis moeten wonen dan is het verstandig 1 ruimte tot leefruimte te maken. Deze ruimte goed afdekken met plastic. Bij een verbouwing komt er behoorlijk wat stof vrij. Stof heeft de neiging overal neer te dalen en is ook niet prettig voor je luchtwegen.

 

Slopen

De eerste activiteit die je gaat ondernemen is ongewenste materialen uit het huis slopen. Zorg dat je hiervoor een bouwcontainer hebt gehuurd. Het is prettig als je afval linea recta in de bouwcontainer verdwijnt. Als je eerst al het afval in en rondom je huis verzamelt en daarna pas weggooit, dan heb je het bouwafval twee keer in je hand en dus dubbel werk.

 

Planning

Om niet altijd met de verbouwing bezig te zijn is het slim om met eventuele medebewoners afspraken en een planning te maken. Vaste bouwdagen inplannen is een optie. Bijvoorbeeld elke zaterdag en woensdagavond bouwen. Als je de keuken eruit gaat breken of een betonvloer wil storten, kan je hulp inschakelen van familie en vrienden. Plan hiervoor een dag. Zorg dat je genoeg eten en drinken hebt ingeslagen. Als je de hulp een gezellige dag bezorgt, is de kans dat ze nog een keer willen helpen groter!

Tot slot is het vooral belangrijk dat je plezier hebt in het maken van je eigen droomhuis!

Je vindt misschien ook leuk