Buiten

Wonen in een bosrijke omgeving

13 januari 2020

Als je graag en veel in de natuur bent, is wonen in een landelijke omgeving zo ongeveer een must. Het is heerlijk als je na een drukke werkdag thuiskomt en je direct het bos in kunt lopen, omdat het bos direct achter je huis begint. De rust en de ruimte in een bosrijke omgeving zijn goed voor je geestelijk en lichamelijk welzijn. De lucht zal er schoner zijn dan als je in de stad woont en als je regelmatig lekker gaat wandelen of fietsen in de bossen, zal je daar zeker van profiteren. S’ avonds als het mooi weer is, vanaf huis nog even lekker een avondwandeling in het bos maken is heerlijk en je hebt dan meer kans om wilde dieren te zien. S’ ochtends wakker worden van het gefluit van vogels in plaats van startende auto’s, is ook fijn en zeker ontspannend. Wonen in een bosrijke omgeving heeft dus zeker voordelen.

 

De nadelen van wonen in een bosrijke omgeving

Het kan ook nadelen hebben. De winkels en gezondheidszorg zullen wat verder weg zijn, zodat je niet even snel een boodschap kunt halen als je wat vergeten bent of snel bij een arts terecht kunt in geval van nood. Ook de scholen zijn niet altijd direct om de hoek en de wilde dieren die leuk kunnen zijn, kunnen ook gevaarlijk zijn. Daarnaast loop je het risico dat wilde zwijnen of andere wilde dieren die je mooi aangelegde tuin om komen ploegen. Je kunt meer last hebben van insecten, zoals teken of door de bomen meer schaduw hebben dan je lief is. Een auto kan noodzakelijk zijn, omdat het openbaar vervoer in die omgeving toch minder vaak rijdt. Je huis extra beveiligen is ook zeker aan te raden, omdat het inbraakrisico wat groter kan zijn. Hang- en sluitwerk met politiekeurmerk en eventueel met camera’s is niet onverstandig.

 

Met kinderen bij het bos wonen

Voor opgroeiende kinderen is het een heerlijke omgeving om te wonen. Je kunt hen makkelijker bewust maken van de voordelen van het bij een bos wonen. Ze groeien in een heerlijke en natuurlijke omgeving op en het is een geweldige plek om te spelen. Lekker in bomen klimmen, boomhutten maken, een speurtocht door het bos en dieren, paddenstoelen of speciale planten spotten. Kinderen zullen veel meer buiten spelen, omdat er altijd wel wat in het bos te beleven is. Lekker samen met broertjes of zusjes en vrienden allerlei spannend avonturen bedenken in plaats van urenlang achter een smartphone of spelcomputer doorbrengen. Kinderen zullen zich veel meer bewust zijn van het belang van de natuur en zullen wat gezonder zijn dan stadskinderen, omdat er minder vervuilende uitlaatgassen zijn. Kinderen die bij het bos wonen, zullen meer respect voor de natuur hebben en eerder begrijpen dat we zuinig op de natuur moeten zijn en dat het geen gratis vuilstortplaats is bijvoorbeeld. Ze zullen dit later ook weer aan hun kinderen doorgeven en zo groeit er een generatie milieubewuste mensen op.

Je vindt misschien ook leuk