Inrichting

Waar moet u op letten tijdens het bezichtigen van huizen?

3 februari 2020

U heeft een huis in Oudenbosch gezien wat uw bevalt en u wilt het gaan bezichtigen, maar hoe pakt u dit goed aan? Waar let u op? Wij geven u hier tips om te zorgen dat u alles uit uw huis bezichtiging haalt.

Neem een aankoopmakelaar mee

Een makelaar in Oudenbosch meenemen kan uitermate handig zijn. De makelaar kijkt met een neutrale blik naar het huis en zal kritische vragen stellen aan de verkoper of verkoopmakelaar o.a. over de: bouwkundige staat, isolatie, omgeving etc. Wellicht de belangrijkste taak van de aankoopmakelaar is het onderhandelen. De aankoopmakelaar heeft vaker dat eitje geklutst en weet wat die moet doen. De meerwaarde van de makelaar zit hem in de onderhandelde aankoopprijs. Die hoort, na aftrek van de makelaarscourtage, verminderd te zijn dan de prijs die u zelf had tot kunnen komen.

Bekijk het huis goed en vraag alles na

Als koper heeft u een onderzoeksplicht en de verkoper heeft een mededelingsplicht. Dit dient u te gebruiken om eventuele gebreken of mankement aan het huis na te vragen. Er wordt verwacht dat u goed rondkijkt in het huis om hierop te letten. Let bijvoorbeeld goed op tocht op de zolder en vocht in de kruipruimte. Beperk uw vragen niet alleen naar vragen over de fysieke staat van het huis, maar ook vragen over de apparaten in huis. Vraag bijvoorbeeld na aan de verkoper hoe oud de cv-ketel is. En wat de staat van de keukenapparatuur is. Neem in gedachten dat hierdoor eventuele kosten bijkomen voor vervanging. Bijvoorbeeld een cv-ketel vervangen is een redelijk grote kostenpost.

Indeling van het huis en ligging van het huis

Wanneer u het huis bekijkt zou u zich moeten afvragen: is de indeling van de woning goed? Wilt u het laten zoals het is of wilt u eventueel verbouwen? Wanneer u wilt gaan verbouwen houd rekening met bijkomende kosten voor de verbouwing. Ga ook na hoeveel m² het huis heeft. Een vraag die u zich ook moet nagaan is: hoe belangrijk vindt u een tuin/balkon? Hoeveel hectare moet de tuin zijn? etc. Zet voor uzelf op een rij wat u wilt. Bedenk hierbij ook de buurt waar u wilt wonen. Houdt u van een buurt waar veel kinderen spelen of juist een rustige buurt? Neem na bezichtiging gerust nog contact op met uw verkoopmakelaar voor evt. laatste vragen.

Je vindt misschien ook leuk