Trends

Tips voor het kopen van een tweedehands auto

29 maart 2021

Erg veel mensen die een auto willen kopen willen niet onnodig teveel geld betalen en kopen daarom een tweedehands auto. Dit heeft mede te maken met het feit dat een auto al stukken minder waard is wanneer hij de garage uit wordt gereden. Hier lees je een aantal handige tips voor als je een tweedehands auto aan wilt schaffen.

Achterhaal de dagwaarde van de auto via het internet

Om te beginnen is het van belang om de dagwaarde van de auto te achterhalen. Dit om te voorkomen dat je uiteindelijk te veel geld zult betalen voor een auto. Een auto met een dagwaarde van vijfduizend euro is geen vijftienduizend euro waard. Dit zul je zelf ook begrijpen en hierom is het van belang dat je de dagwaarde van de auto die je wilt kopen, achterhaald. Gelukkig is de dagwaarde van een auto gemakkelijk te achterhalen door een kentekencheck te doen.

Het bouwjaar van de auto is van belang

Naast de dagwaarde is het ook belangrijk om andere informatie over de auto te achterhalen. Zo is bijvoorbeeld ook het bouwjaar een belangrijk punt om naar te kijken. Indien de verkoper een ander bouwjaar benoemt dan dat je te zien krijgt op een kentekencheck, is het verstandig om op zoek te gaan naar een andere auto. Je zult dan mogelijk met een dief of oplichter te maken hebben.

Let op de kilometerstand van de auto

Het is ook belangrijk om goed op de kilometerstand van de auto te letten. De kilometerstand en het bouwjaar zorgen voor de waardebepaling van de auto. Hoe lager de kilometerstand, hoe beter de auto zal zijn en dus hoe duurder de auto zal zijn. Dit is logisch, want hoe meer kilometers een auto rijdt, hoe slechter de onderdelen zullen worden. Dit heeft voornamelijk te maken met slijtage die ontstaat door veel rijden. 

Laat de auto goed nakijken en controleren bij een autogarage

Als je op het punt staat om een tweedehands auto bij een particulier te kopen, is het handig om de auto eerst bij een autogarage na te laten kijken. Dit is van belang omdat er mogelijk iets mis is met de auto. Het kan zo zijn dat de verkoper hier niet van op de hoogte is geweest en het daarom niet heeft vermeld. Als je de auto door een autogarage na hebt laten lopen kan je er zeker van zijn dat de auto motorisch goed in orde is en dan weet je dat je minder risico loopt wanneer je de auto koopt.

Vergeet niet een autoverzekering af te sluiten

Tot slot is het bij het aanschaffen van zowel een oude als een nieuwe auto noodzakelijk om een verzekering af te sluiten. Een autoverzekering is verplicht in Nederland. De kosten voor een autoverzekering zijn afhankelijk van drie factoren. Allereerst is het afhankelijk van de verzekering die je kies. Daarnaast is het afhankelijk van je schadevrije jaren en tot slot is het afhankelijk van de periode dat jij je rijbewijs hebt.

Je vindt misschien ook leuk