Inrichting

Scharnieren binnendeur, waar zijn ze voor?

21 mei 2019

Dat is best een simpel antwoord, de scharnieren van je binnendeur zorgen ervoor dat de deur goed kan bewegen en op zijn plaats blijft zitten. Elke deur heeft scharnieren. Hoe meer gewicht de deur heeft, hoe zwaarder de scharnieren van de binnendeur moeten zijn.

Welke soorten scharnieren zijn er?

Meestal zijn scharnieren voor de binnendeur iets lichter dan de scharnieren die je voor de buitendeur gebruikt. Dat heeft te maken met de veiligheid. Een buitendeur heeft vaak meer gewicht en daarom heeft de scharnier van de binnendeur wat minder koppen.

Dat gaat uiteraard niet altijd op, maar over het algemeen kan je waar wel van uitgaan.

Je kan vervolgens kiezen voor bijvoorbeeld een antieke scharnier maar als het een deur is die heel vaak open en dicht gaat (bijvoorbeeld van de keuken in een restaurant), dan is het aan te raden om een wat zwaardere schanier te nemen.

Welke scharnieren heb ik nodig voor de binnendeur?

Belangrijk is om in ieder geval te weten wat de draairichting van de binnendeur is en wat het gewicht van de deur is. RVS scharnieren gaan vaak het langste mee, maar men kan ook kiezen voor scharnieren met een topcoat. Zeker als het gaat om de scharnieren van een binnendeur is dat geen enkel probleem omdat deze meestel niet aan veel vocht (zoals regen) worden blootgesteld.

Het bevestigen van scharnieren op de binnendeur is niet een heel makkelijk klusje, zeker niet als je dat nog nooit gedaan hebt. Gelukkig is er veel informatie via het internet te vinden over hoe dat te doen, maar aan te raden is om het in ieder geval met twee personen te bevestigen. Nou is het zo dat scharnieren van de binnendeur van een keukenkastje natuurlijk wat makkelijk is dan de scharnieren van de toiletdeur. Maar in beide gevallen is het toch echt aan te raden om scharnieren van elke binnendeur met zijn tweeën te bevestigen.

Als het gaat om scharnieren vervangen op de bestaande deur, dan is het goed mogelijk om de inkepingen van de oude scharnieren te gebruiken. Moet je de scharnieren bevestigen op een binnendeur waar je een deel moet uithakken, zorg er dan voor dat ze niet te groot worden. Dat is echt een belangrijke tip, ook al lijkt deze zo simpel.

Scharnieren voor de binnendeur zijn er dus in vele soorten en maten, maar je moet wel even weten wat je precies nodig hebt.

Je vindt misschien ook leuk