Uncategorized

Rookmelders verplicht vanaf juli 2022, wat nu?

19 januari 2022

Misschien heb je er al iets over gehoord, vanaf juli 2022 worden rookmelders verplicht in alle woningen in Nederland. Misschien voldoet jouw woning al aan de verplichting. Heel verstandig, woningbrand is namelijk erg gevaarlijk en richt veel schade aan. Voldoet je woning nog niet aan de verplichting? Dan helpen we je graag op weg. Ontdek hoe de wettelijke verplichting eruit ziet en hoe jij eraan kunt voldoen.

Dit zijn de regels

Om het aantal woningbranden en slachtoffers naar beneden te brengen wordt er een verplichting voor rookmelders in het leven geroepen. Iedere woning, zowel koop- als huurwoningen dienen hieraan te voldoen. Iedere woonlaag van de woning moet voorzien worden van een rookmelder. Leef je beneden en slaap je op de eerste verdieping? Plaats dan op beide verdiepingen rookmelders. Heb je een zolder? Hier hoeft alleen een rookmelder te hangen als er ‘geleefd’ wordt op die verdieping. Toch kan het zeker geen kwaad om ook hier een rookmelder te plaatsen, zeker als bijvoorbeeld de CV ketel hier te vinden is.

Eisen aan rookmelders

Er zijn rookmelders met een batterij die 1 jaar meegaat, een batterij die 10 jaar meegaat of rookmelders die aangesloten worden op het lichtnet. Hoe dan ook, al deze rookmelders volstaan voor de wettelijke verplichting. Wil je niet ieder jaar batterijen of zelfs de gehele rookmelder moeten vervangen? Dan is het verstandig om te kiezen voor een rookmelder op het lichtnet of met een 10 jaar batterij. In beide gevallen gaat de rookmelder 10 jaar mee. Voor de meeste rookmelders geldt dit als maximale levensduur, ongeacht de batterij.

Soms zijn extra rookmelders nodig

In principe luidt de regel: iedere woonlaag in een huis voorzien van een rookmelder. Toch kan het zijn dat dit in jouw woning niet voldoende is. Is de vluchtroute bijvoorbeeld een afgesloten ruimte van waar de rookmelder hangt? Dan moet ook de vluchtroute voorzien worden van een rookmelder. Daarnaast wordt geadviseerd om aparte ruimtes in huis ook te voorzien van rookmelders. Denk bijvoorbeeld aan de garage. Stel dat hier brand uitbreekt, hoe lang duurt het dan voordat de rook de rookmelder in de kamer bereikt? De schade is op dat moment al enorm.

Aan de slag

Inmiddels is het 2022 en de verplichting van rookmelders gaat binnenkort in. Daarom is dit hét moment om aan de slag te gaan met de brandveiligheid van je woning. Uiteindelijk draait het namelijk vooral om de veiligheid van jezelf en medebewoners. Haal een setje rookmelders in huis en breng de brandveiligheid naar een hoger niveau!

Je vindt misschien ook leuk